Panašované listy dodají podzimní zahradě neuvěřitelný šmrnc

 Zahrada 
01. října 2019 15:33 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zpestřete si podzimní zahradu panašovanými rostlinami Depositphotos
Tak jako si lidé nechávají zesvětlit vlasy melírem, můžete i vy projasnit vaši zahradu panašovanými rostlinami. Díky tomu nebudete mít takové tmavé kouty a naopak vnesete jiskru do záhonů. Nezůstanou tak obyčejné.

Panašované listy mohou mít tečky, proužky, lemování i mramorování. „Blonďatý melír“ může být pravidelný, ale také zcela náhodný, takže každá rostlina je výjimečná. Zvolit můžete bílou, stříbrnou nebo žlutou barvu.

Skvrny na lístcích

Použít můžete rostliny jako barvínek se žlutou obrubou, postříbřený pitulník nebo nažloutlý břečťan kavkazský, který bude růst na zemi i plotě, ale i brslen Fortuneův, který může mít bílé až zlaté skvrny na lístcích.

Překvapit může i strakatá forma křenu selského, jehož hrbolaté listy vyrůstají v trsech širokých až kolem jednoho metru. Mezi tvarově výrazné rostliny patří juka zlatý meč. Juky mají rády slunce, na druhé straně bohyšky můžete dát i mimo dosah slunce.

Existují i dekorativní trávy, které mají zajímavou kontrastní barvu se světlými proužky. Patří mezi ně tresť rákosovitá. Uděláte dobře, když ji budete pěstovat v přenosných nádobách. Potom ji lehce můžete přenést ze zahrady na terasu a naopak.

Zlaté mohou být i trsy rákosíku a bílé čárky zahlédnete na listech chrastice rákosovité. Zatímco většina panašovaných trav má listy pruhované podélně, ozdobnice má příčné pásky. Melírované mohou být i keře. Patří mezi ně třeba svída nebo odrůda dřínu obecného s listy lemovanými bílou linkou.

Světlo v zahradě

Použít lze i keře akuby a pierisu japonského nebo vajgélie, která když na jaře růžově vykvete, potěší to každého člověka. Světlá barva místo opticky zvětšuje. Světlo do zahrady vnáší vrba opadavá, cesmína a další druhy.

Většina panašovaných forem vznikla ze základního zeleného druhu, u kterého se objevila náhodná mutace, barevná odchylka, kterou šlechtitelé díky vegetativnímu množení uchovali. Intenzita panašování se odvíjí od množství a rozložení chlorofylu v listech. Čím je ho méně, tím větší a bledší skvrny vznikají.

Snížený obsah zeleného barviva neznamená, že jsou strakaté rostliny ve srovnání se zelenými choulostivější. Často však rostou pomaleji. Pokud máte záhon v původní zelené barvě, musíte ho odstranit. Jinak hrozí, že kvůli tempu fotosyntézy nad panašovanou rostlinou převládne. O okrasných trávách jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?