Vyčistit stříbrný šperk zvládnete i doma. Poradíme, jak na to

 Ostatní 
30. září 2019 08:23 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vyčistit stříbro může být jednodušší, než si myslíte Shutterstock
Určitě to znáte. Krásný stříbrný šperk zčerná. Jak jej vyčistit? Zvlášť pokud je velmi členitý? Máme vyzkoušené tipy, které nezklamou.

Černání stříbra je působené procesem oxidace. Děje se tak v reakci na pot, ale také v reakci na okolní prostředí, které obsahuje i určitý podíl síry. Když už je klenot příliš tmavý, máte dvě možnosti. Odnést jej k profesionálovi nebo jej čistit doma. Budeme se zabývat právě tou druhou možností.

Nejúčinnější metody

Nejlepším způsobem, jak vyčistit stříbrný šperk, je vyložit misku alobalem, ohřát trochu vody na osmdesát stupňů Celsia a přidejte lžíci jedlé sody. Vložte stříbrný šperk a obracejte jej v roztoku. Takto pokračujte asi dvě nebo tři minuty. Pak šperk dobře opláchněte pod tekoucí vodou a měkkým hadříkem vysušte. Tato metoda je založena na chemické reakci, která odstraňuje zoxidovanou vrstvu stříbra. Je vhodná i pokud jsou součástí šperku kameny a perly, které některé jiné způsoby čištění nesnášejí.

Možnou variantou je i použití vařící vody, do které přisypete lžíci obyčejné kuchyňské soli a dáte do ní kousek alobalu. Šperk do tohoto roztoku ponořte jen na pár vteřin. Samozřejmě nakonec důkladně opláchněte a osušte. Výsledek překvapí, ale určitě tato metoda není vhodná pro drahé kameny, zirkony a perly.

Můžete si také připravit čisticí pastu ze tří dílů prášku na pečení a jednoho dílu vody. Jemným hadříkem nanášejte na šperk a vytrvejte v činnosti, dokud vše nebude zářit novotou. Důkladně opláchněte, aby nikde nezůstaly zbytky čistící směsi. Osušte.

Rizikové metody

Existuje samozřejmě mnoho dalších způsobů, jak vyčistit stříbro. Metody založené na octu a citronu jsou ale rizikové pro kameny. Podobné to je při použití Coca-coly. Kyselina fosforečná sice po deseti minutách své čisticí schopnosti ukáže, ale kameny mohou být nenávratně poškozeny. Jiné metody spíš klenot zesvětlí, ale oxid stříbra neodstraní. Mezi ně patří například využití piva. K leštění se zase hodí čistič na okna a následné tření hadříkem. Vysloveně nebezpečné jsou různé zubní pasty, jiné brusné pasty a použití kartáčku.

Jak předejít černání

Je vhodné použít dobře těsnící šperkovnici, do které nebude mít přístup znečištěný vzduch. Vše můžete umocnit přidáním kousku křídy, která pohlcuje vodní páry. Jednotlivé kousky skladujte v jemných sáčcích. Šperky sundávejte před sportováním či používání agresivních mycích prostředků nebo při návštěvě bazénů. Jako ochranu můžete použít trochu kondicionéru. Pokud vás zajímají informace ohledně výběru vhodných šperků právě pro vás, zkuste zajímavý článek zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008