Objevily se u vás v domě myši? Správné umístění pastí je pro odchyt zcela zásadní

 Dům 
25. listopadu 2018 07:05 / Marie Popelková
  6
📷
5 fotografií v galerii
Správně rozmístěné pastí vás jich zbaví Shutterstock
Nastěhovaly se myši před zimou k vám domů a vy nevíte, jak se jich zbavit? Odhalte jejich úkryt a zdroj potravy a položte pasti! Umístění je pro odchyt zcela zásadní.

Zkuste odhalit všechna místa v domě, kde se myši pohybují a ukrývají. Mezi nejčastější patří tmavé rohy v místnosti, sklepy, garáž, díry ve zdi i prostory mezi nábytkem. Čím víc úkrytů odhalíte, tím zvýšíte možnost úspěšného chycení hlodavců. Může však nastat situace, že myší hnízdo nebude vůbec v domě. Z toho důvodu zkuste prohledat i okolí domu. Důkladně prohlédněte prostory pod verandou či terasou, nevynechejte ani okolí pod nízkými keři před domem či na zahradě.

Kam položit pasti?

Pokud jste odhalili úkryt i místa, kam chodí myši za potravou, je čas na pasti. Ideálně je nastražte u zdí a lišt. Chybu neuděláte ani v případě, že je rozmístíte za nábytek.  Pamatujte, že čím víc pastí, tím líp. Správné umístění je totiž zcela zásadní pro odchyt. Pokud past umístíte například doprostřed místnosti, buďte si jistí, že žádnou myš nechytíte. Hlodavci totiž bývají na otevřeném prostranství velmi opatrní.

Při výběru pastí záleží na vás. Můžete zvolit ty, které hlodavce polapí, ale nezabijí, nebo naopak možnost, že chycení skončí smrtí. Pokud jste se rozhodli pro první variantu, k dostání jsou klece, do kterých se jako návnada umístí nějaká potrava a jakmile si ji myš vezme, past sklapne a myš uvnitř zůstane uvězněná.

Správná návnada

Hlodavce nalákáte většinou na kus sýru, ořechu, jablka nebo i špeku. Myslete však na to, že pasti je potřeba pravidelně kontrolovat. Pokud bude odchyt úspěšný, odneste klec k lesu nebo do parku a tam zvíře vypusťte. Vyvarujte se vypuštění v blízkosti domu, ani se totiž nenadějete a budete je mít zpátky v domě. Jak se starat o zahradu v zimě, jsme psali zde.

Zvolit můžete také klasické natahovací pasti. Jedná se o jednoduchý přístroj s pružinou a mechanismem, který slouží k uvolnění natažené příklopky. Pokud se myš dotkne návnady, která je umístěna na spouštěcím mechanismu, dojde k velmi rychlému a silnému sklapnutí pasti. Myš obvykle na místě umírá. V případě, že budete chtít past ještě použít, musíte přijít do přímého styku s myší a z pasti ji odstranit.

Smrt proudem

Setkat se lze i typem pastí, které myši zabíjí pomocí smrtelné dávky elektřiny. Stane se tak, když hlodavec uzavře obvod mezi dvěma elektrodami umístěnými buď u vchodu, nebo mezi vstupem a návnadou. Elektrody jsou umístěny v izolovaném nebo plastovém boxu, aby se zabránilo náhodnému zranění člověka nebo domácích zvířat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve