Obývák spojený s kuchyní se těší velké oblibě. Má to ale i své slabiny

 Dům 
01. ledna 2019 13:40 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Propojení obýváku s kuchyní má výhody i zápory Depositphotos
Už řadu let je velkým trendem spojovat kuchyni s obývacím pokojem. Toto řešení nabízí řadu výhod, ale člověk musí zvážit i všechna proti. Aby se nestalo, že vás později bude vaše rozhodnutí mrzet.

Asi největší výhodou propojení obýváku s kuchyní je v tom, že v bytě vznikne komunikační zóna. Hospodyňky tak při vaření nejsou odstrčené někam do ústraní, mohou při vaření sledovat třeba oblíbený pořad v televizi nebo konverzovat s rodinou či hosty. Obývák spojený s kuchyní často upřednostňují i developeři, protože při výstavbě bytu či domu ušetří za jednu místnost.

Propojení obývacího pokoje s kuchyní se dá realizovat jak ve velkých, tak i malých bytech. Obzvláště v bytech s menšími dispozicemi jde o převratné řešení prostoru, kterého v domácnosti není nikdy dost. Pro napojení obou místností se nejčastěji používá jídelní stůl, bar či pult k servírování jídla.

Každá mince má dvě strany

Než se ale definitivně rozhodnete, že chcete propojit kuchyni s obývákem, je dobré zvážit i všechny nevýhody, které toto řešení s sebou přináší. Vyhnete se tak v budoucnu případnému zklamání.

Výpary

Při vaření se to bez výparů neobejde a pokud zrovna vaříte česnečku nebo smažíte hranolky, nemusí to být každému po chuti. Pokud vás ale ani tato věc od plánu spojit obývák s kuchyní neodradí, určitě investujte peníze do opravdu kvalitní digestoře, která bude disponovat silným odtahem. Bez dobré digestoře by totiž mohly značně trpět veškeré textilie: závěsy, potahy, běhouny. Stejně tak je mastnými párami ohrožen nábytek.

Nepořádek

Odpůrci kuchyně v obýváku poukazují i na fakt, že jakmile dovaříte nebo dovečeříte, nahromadí se vám v kuchyni hrnce a talíře, což na estetickém dojmu zrovna moc nepřidá. Pokud se budete chtít této nepříjemnosti vyhnout, budete muset hned nádobí umýt nebo si pořiďte dostatečně velkou myčku, do které špinavé nádobí hravě schováte.

Disharmonie

Hodně lidí, kteří se rozhodnou pro propojení obýváku s kuchyní, zapomíná na jeden důležitý fakt, a to propojení dekorů a materiálů. Celek pak vypadá hodně chaoticky a nevzhledně. Když se tak rozhodnete pro nějaký dekor dřeva v kuchyni, měl by se ten samý objevit i v obývacím pokoji, například na konferenčním stolku, knihovně a podobně. Totéž se týká i osvětlení. Velká část lidí dělá tu chybu, že používá rozdílné osvětlení v obýváku a jiné v kuchyni. Vždy je lépe vybírat osvětlení z jedné série.

Ztráta soukromí

Obývací pokoje mnohdy slouží i pro provizorní přespání návštěvy. Pokud u vás ale hosté v obýváku přespí, vy si ráno nebudete moct zajít do kuchyně připravit svačinu nebo kávu. Bude vám totiž hloupé narušovat hostům soukromí a budete tak muset počkat, až se návštěva sama probudí.

Řešením může být kompromis

Pokud si nejste stoprocentně jisti, zda by vám propojení obýváku s kuchyní skutečně vyhovovalo, ale na druhou stranu nechcete od nápadu úplně upustit, zvolte rozumný kompromis. Vytvořte mezi obývákem a kuchyní nenápadnou přepážku. Může jít o barový pult, květinovou stěnu, kuchyňský ostrůvek nebo jídelní prostor. Obě zóny tak zůstanou propojené, přitom zůstanou opticky oddělené. Šikovným řešením může být také paraván. Ten lze koupit v obchodě, ale můžete si jej vyrobit i sami doma. Návod, jak na to, najdete v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod