Jaké dobroty můžeme v zimě dopřát zvířátkům v přírodě a jaké jim naopak v žádném případě nedávat?

 Ostatní 
08. prosince 2019 10:00 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zvěř vaši pomoc ocení Depositphotos
Zima s sebou přináší také zvýšené nároky na zvířata žijící ve volné přírodě. Zatímco v letních měsících si potravu opatří snadno, v mrazivém období je to těžší, a to zvláště ve chvíli, kdy pořádně přituhne nebo krajinu přikryje sníh.

Zkuste tedy v rámci procházky vyjít kousek za zahradu a přinést pár dobrot bažantům, divočákům či vysoké zvěři. Ovšem pozor na několik pravidel.

Seno nesmí plesnivět

První důležitou podmínkou je, aby na krmivo nepršelo nebo nesněžilo. Výjimku tvoří seno, které může být i navlhlé, ovšem v žádném případě nesmí začít plesnivět, což platí i pro ostatní druhy příkrmů. Proto je nejlepší je dávat do krmelců.

Pokud byste chtěli zvěři postavit vlastní úkryt, určitě by neměl být blízko mladých porostů, aby je zvěř nepoškodila. Vhodné místo může být v lese, na okraji listnatého remízku nebo u pole. Vždy ale co nejdále od silnic nebo civilizace, aby měla zvěř na jídlo klid.

Z obilí jen oves

Krmiva pro lesní zvěř rozdělujeme na tři základní skupiny, a to objemná, jadrná a dužnatá. Do první kategorie patří všechny sušené trávy, byliny, letorosty keřů či větve ovocných stromů. Mezi nejvhodnější patří už zmíněné seno.

Z krmiv jadrných jsou vhodné kaštany, bukvice a žaludy. Obezřetní však buďte v případě obilí, z něhož je jediným vhodným druhem oves. Pokud byste zvířátkům chtěli dopřát jiné odrůdy, mohli byste jim způsobit velké problémy v podobě nadýmání.

Z krmiv dužnatých lze doporučit jablka, hrušky, sušené švestky, meruňky, které však nesmí být sířené, nebo špendlíky. Ze zeleniny zvěř nepohrdne téměř ničím, ráda má mrkev, brambory, řepu, dokonce nepohrdne ani cibulí.

Tvrdý chleba vítán

Pečivo zvěř miluje, ovšem pamatovat musíte na základní pravidla. Rohlíky či chléb musejí být naprosto suché a nesmí ani zvlhnout, protože by zvěři způsobily zažívací obtíže. Vyvarujte se pečiva plesnivého či s jakoukoliv náplní.

Zdroj sodíku i chloru

A přilepšit můžete lesní zvěři také solí. Ta je pro ni zdrojem chloru a sodíku, které jsou velmi důležité. Zvěři můžete dopřát sůl kamennou nebo v podobě solné pasty, obě seženete v chovatelských potřebách. A máte-li chvíli času, můžete zvěři připravit také chutný a zdravý pamlsek. Smícháním soli a jílu v poměru 1:3 vznikne pasta, kterou můžete pomazat kmen stromu nebo ji napěchovat do dutého pařezu. Jíl se v trávicím traktu zvěře postará o pročištění organismu.

V zimě vaši pomoc uvítají také ptáčci, kteří jsou v tomto období často závislí na pomoci lidí. Čím můžete těmto tvorečkům přilepšit, naleznete v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47