Krmítko pro ptáky je důležité správně dezinfikovat

 Ostatní 
28. prosince 2019 10:01 / Blanka Štiková
  2
📷
9 fotografií v galerii
Krmítková nákaza je parazitární onemocnění postihující především pěnkavovité ptáky Pixabay
Venku je chladno a ptáci v tento čas uvítají cokoli k snědku. Mnoho lidí si dá na zahrádku krmítka, která poslouží ptákům k přikrmení, ale jsou také výborným místem k jejich pozorování.

Vysoká koncentrace celé řady ptáků na jednom místě však bohužel může být rovněž ideální k přenosu nákazy, tou pak mohou být vážně ohroženy krmící se ptáci. Jak případné nákaze zabránit?

Co na krmítkách hrozí ptákům

Věděli jste, že krmítka nemusí být jen užitečná, ale mohou ptákům také ublížit? Tedy pokud se o ně dostatečně nepečuje. Jakto? Mohou šířit nákazu. Poslední případy masivní krmítkové nákazy jsou sice již několik let staré, ale nikdy nevíte. Vždy je lepší předejít zbytečnému problému, který by mohl stát ptáka i život. A co je to ta zmíněná krmítková nákaza? Řeč je o ptačí trichomonóze, nazývané též krmítková nákaza, což je parazitární onemocnění postihující především pěnkavovité ptáky. Nemoc způsobují cizopasní prvoci bičenky drůbeží (Trichomonas gallinae), jenž jsou viditelní jen mikroskopem s velkým zvětšením. Šíří se jedině přímo a k jejich šíření a vzniku epidemií mezi ptáky přispívají právě krmítka. Nejčastěji propukají lokální epidemie na konci léta a počátku podzimu.

Příklad z Británie

V roce 2005 byl poprvé ve Velké Británii zachycen větší výskyt nákazy u pěnkavovitých ptáků, především u zvonků a pěnkav obecných, místy tam nákaza propukla tak silně, že v letech 2006 a 2007 dokonce způsobila pokles počtu zvonků o třetinu a pěnkav o pětinu. Od té doby se trichomonóza vyskytuje u zvonků a pěnkav každoročně také jinde v Evropě, mimo to byla nákaza objevena také u vrabců domácích, pěvušek, koňader a čížků.

Jak nákaza probíhá?

Jak se ptáci nakazí? Bičenky se přenášejí přímým kontaktem, k tomu může dojít právě na krmítkách. Ptáci se nakazí při předávání potravy, zejména při krmení z volete, bičenky se ale přenášejí také třeba slinami na zbytcích potravy, které nakažený pták zahodí, případně vodou, kterou ptáci pijí. A jak probíhá nákaza? Vnímavost různých jedinců hostitelských druhů ptáků je různá, někteří jedinci se s nákazou vyrovnávají lépe, jiní hůř.

Bičenky drůbeží cizopasí v krku ptáků, žijí v zadní části ústní dutiny, v jícnu a ve voleti napadených ptáků, kde způsobují rozsáhlé záněty. Napadeným ptákům se zduří sliznice, to pak vede k tomu, že ptáci nemohou polykat a kvůli tomu postupně slábnou. Onemocnění trvá několik dnů až týdnů. V konečných stadiích bývají ptáci viditelně vyhublí, až nakonec uhynou hlady třeba i uprostřed plného krmítka.

Jak se nákaza pozná a co dělat?

Kdy zpozornět? Nakažené ptáky poznáme celkem snadno, chovají se jinak než obvykle, jsou neteční, nebojí se a mají načepýřené peří. Dále jim často tečou sliny a často mají mokré opeření kolem zobáku, těžce polykají, vyplivují potravu nebo těžce dýchají, mohou být viditelné otoky na krku. Když uvidíte na krmítku či v jeho okolí viditelně nemocné nebo dokonce uhynulé ptáky, je třeba hned zareagovat. Měli byste okamžitě přerušit krmení, krmítko vyčistit, případně i vydezinfikovat slabým roztokem chlornanu sodného (například Savo), opláchnout a nechat ho pořádně vyschnout či vymrznout.

Právě vysušení je důležité, sucho totiž bičenky bezpečně zabíjí. Nezbytné je pak také na několik dní krmení přerušit a napajedla nechat bez vody. Nejdříve můžete začít znovu krmit až po 14 dnech. Pokud se i poté v blízkosti objevují nemocní ptáci, je nutné prodloužit přikrmovací pauzu o další 2 týdny. Vždy je lepší nechat nějakou chvíli ptáky hledat si přirozenou potravu, než je vystavit nebezpečí smrtelné nákazy na plném krmítku.

Je krmítková nákaza nebezpečná i pro ostatní?

Například volně žijící ptáky napadené trichomonózou bohužel nelze léčit. A ptáte se, zda je krmítková nákaza přenosná i na ostatní živočichy či dokonce na člověka? Pokud se týká lidí a ostatních savců, včetně domácích zvířat, na ně se bičenky nepřenášejí, takže nákaza nehrozí. Bičenky drůbeží cizopasí výhradně na ptácích. V případě domácí drůbeže nebo i ptáků chovaných v zajetí, jako jsou například papoušci, bohužel hrozí nebezpečí, ale jde spíše o výjimky.

Jak o krmítko pečovat?

Jak se chovat, abyste ptákům více neublížili, než pomohli? Mezi obecné rady patří, že krmítko je třeba udržovat v čistotě. Jde zejména o nutnost odstraňovat zbytky, které by mohly plesnivět či hnít. Za bezpečné krmítko lze považovat takové, které je řádně vyčištěné od starých zbytků a nečistot a plocha pro krmivo je stále suchá.

Co je nejdůležitější? Před sezonou je ideální prostor krmítka lehce vydezinfikovat roztokem s octem. Jak? K účinnému roztoku by měly postačit 2 polévkové lžíce na půl litr vody, směs poté nalijte do rozprašovače a postříkejte plochy, kam ptáci sedají a pak nechte vyschnout. Proč je dezinfikování krmítka důležité? Přes krmítko si totiž ptáci mohou nepřímo předat parazity a další nemoci, z vlhkého či plesnivého krmení mohou mít také třeba střevní potíže. Dále čtěte: Nezabíjejte tento drobný hmyz. Ve vaší domácnosti je velice užitečný.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?