Dopřejte psovi přírodní vitaminy v podobě vhodného ovoce a zeleniny

 Mazlíčci 
31. ledna 2020 10:14 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pes kromě masa a granulí potřebuje ovoce a zeleninu Internet
Zelenina i ovoce hrají nezastupitelnou roli v jídelníčku nejenom u lidí, ale také u psů. I ti by měli dostávat pravidelnou dávku ovoce a zeleniny. Jaké je pro ně nejlepší?

Silné klouby, hebká srst. Tohle všechno není zadarmo. Aby pejsci byli zdraví, potřebují kromě kvalitního krmiva a doplňků stravy také pravidelnou dávku čerstvé zeleniny a ovoce. Ale pozor. Neznamená to, že byste jim mohli dopřát jakýkoliv druh. Představíme vám ty nejbezpečnější. 

Není nad domácí

Jablka jsou jedním z mála druhů ovoce, které si můžeme dopřát během celého roku. A pokud jsou z tuzemského zdroje, je to jenom lepší. Jsou skvělým zdrojem vitaminu C a také A, který byste měli pravidelně dopřávat nejenom sobě, ale také pejskům. Podávejte jim pouze kousky, které jsou zbavené jádřince. Pecky totiž obsahují pro pejska toxické látky a mohou nadělat pořádnou paseku. 

Banány na srst

Každý sportovec ví, že banány jsou úžasným zdrojem draslíku, biotinu, mědi, vitaminů a vlákniny. Navíc dokáží velmi rychle dobít energii. Kromě toho podporují trávení a jsou přirozeně sladké. Banány můžete bez obav dopřát i vašemu chlupáčovi. Udělají dobře nejenom jeho střevům, ale také mají pozitivní vliv na kvalitu srsti. Kvůli vysokému obsahu cukru ho podávejte pouze v přiměřeném množství.

Letní potěšení

Až bude sezona jahod, dopřejte toto chutné a sladké ovoce také svému pejskovi. Mají vysoký obsah vitaminu C, což podporuje imunitu, a také působí dobře jako antioxidant.  V žádném případě ale nepodávejte pejskům jahody mimo jejich sezonu. Jsou plné chemikálií a dalších látek, které by zrovna chlupáčovi neprospěly.

Lahodné a nízkokalorické

Pokud tápete, jaká zelenina je pro pejsky vhodná, pak je to ta, která je plná vody, takřka bez cukru, přitom plná vlákniny. Řeč je o okurkách. Svou lehce nasládlou chutí jsou také ideální pro psy, kteří potřebují snížit váhu. Zároveň jim ale dodáte dostatek vitaminu B1, K, C a hořčíku.

Skvělá nejenom na zuby

Pokud potřebujete vašemu pejskovi vyčistit zuby, sáhněte po obyčejné mrkvi. Nejenom že skvěle chutná, ale jejím hryzáním si pejsek čistí zuby a zároveň se obohacuje o beta karoten, který blahodárně působí na stav pokožky. Kromě toho hryzání této zeleniny dokáže pejska na delší dobu zabavit. 

Vařené i pečené

Brambory jsou jednou ze základních surovin našeho jídelníčku. A dopřát je můžete i vašemu chlupáči. V žádném případě mu je ale nepodávejte v syrovém stavu. Kvůli vysokému obsahu škrobu by mohl totiž mít váš pejsek nepříjemné trávicí potíže. Samozřejmě mu je podávejte bez jakýkoliv dalších ingrediencí, jako je sůl, máslo, mléko a pepř. Jaké další koření či potraviny jsou pro vašeho psa škodlivé či přímo jedovaté, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47