Výběr vodováhy nepodceňujte. Vyplatí se investovat

 Dílna 
09. února 2020 11:47 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Laserová vodováha je v dnešní době populární Depositphotos
Vodováha by v domácnosti rozhodně chybět neměla, je často potřebná nejen pro kutily, ale pro každého, kdo aktivně rekonstruuje nebo montuje. Investice do přístroje nemusí být nutně největší, ale počítejte s tím, že vodováha vám bude kvalitně sloužit mnoho desítek let.

Pro jednoduché práce v domácnosti je ideální klasická vodováha s bublinkou v délce šedesát až osmdesát centimetrů. Většina vodováh je vybavena i měřítkem s centimetrovým potiskem, lze ji proto využít jako pravítko. Nemusíte tak kreslit na zdi dlouhou linku a na ní odměřovat vzdálenost.

Ruku v ruce s tím jde i vychytávka v podobě magnetu. Ten drží na všech kovových površích a nebudete tak odkázáni na pomoc druhých. Finančně se nejedná o nijak dražší záležitost, vodováhu seženete do tisíce korun.

Přesnost je základ

Při výběru se zaměřte na to, s jakou přesností vodováha měří. Kvalitnější výrobky mají přesnost uvedenou na těle. Pokud sáhnete po levnějším přístroji, počítejte s přesností 2 mm/1 m, standardem pro domácnost je přesnost jeden milimetr na jeden metr.

Profesionální přístroje jsou přesnější, kolem 0,5 mm/1 m. Přesnější váhu poznáte i podle toho, že má alespoň jednu ze stran frézovanou. Tu, u které se počítá s tím, že ji na měřenou plochu položíte. Ideální však je, pokud má frézované obě hrany. Nezáleží tedy na tom, zda ji budete přikládat k podlaze či ke stropu.

Špičkové vodováhy disponují i digitálním displejem, který vždy ukazuje s absolutní přesností, jaký úhel vodováha svírá. Při nákupu si také pohlídejte, že váš nový pomocník bude disponovat podsvícením. Funkci oceníte, pokud budete vodováhu používat večer nebo v místnostech, kde není dostatek světla. Bez čeho se neobejde začínající kutil, jsme psali zde.

V dnešní době se stále častěji budete setkávat s vodováhou s laserovým paprskem. Přístroje jsou vybaveny nivelačním stativem a otočnou hlavicí. Jejich paprsek dokáže v interiéru dosvítit do délky třicet až šedesát metrů. Paprsek slouží k prodloužení délky vodováhy. Napájen je mikrobaterií skrytou v těle vodováhy. Touto vodováhou snadno vytyčíme rovinu po celé délce stěny podlahy nebo stropu. Pokud si chcete tuto vodováhu zakoupit, počítejte s tím, že částka nepůjde pod tisíc korun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47