Aby bylo jídlo ve woku správně připravené, je potřeba dodržovat několik pravidel

 Ostatní 
07. února 2020 08:21 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Wok pánve neslouží jen pro asijskou kuchyni Depositphotos
Mezi stále více oblíbenější patří wok pánve, které se používají třeba při přípravě asijských pokrmů. Použít je ale můžete i u dalších jídel. Pánve wok pořídíte od pár stokorun až po několik tisíc.

Aby bylo jídlo ve woku správně připravené a chutné, je potřeba dodržovat několik pravidel. Jedním z nich je například to, že musíte dbát při přípravě na to, aby byly všechny kousky jídla stejně velké. Do pánve totiž nesmíte dávat kusy jinak velké. Některé by se mohly špatně připravit.

Vhodný olej

Zásadní je mít kvalitní olej vhodný k zakouření. Mezi vhodné patří rafinovaný sezamový, sójový nebo arašídový. Nepoužívejte ale nerafinovaný sezamový olej, protože by se mohl spálit. Olej se dává pouze v malém množství na dno, a to až poté, co je pánev důkladně nahřátá, čili když se z ní začne lehce kouřit.

V této chvíli se otevřou póry v kovech i karbonizované vrstvě, takže se uvolní chuť obsažená ve woku. Přidáním oleje se póry opět uzavřou, a proto by se přidáním oleje na pánev před předehřátím zabránilo vyloučení potřebné chuti.

Ve woku se vaří jídlo velmi rychle za vysoké teploty. Proto je potřeba u něj neustále stát a dohlížet na přípravu, protože každý okamžik hraje roli a vše by se mohlo pokazit.

Vysoká teplota je klíčová, aby bylo jídlo uvařené bleskově. Pohybuje se kolem 200 stupňů Celsia. Pokud je teplota dostatečná, mělo by se rychle opékat maso i zelenina, zároveň ale dosáhnou křupavosti, kterou umí jenom pánev wok.

Kovové předměty

Jídlo musíte průběžně míchat, aby si po celou dobu vaření udrželo stále stejnou teplotu. Při vaření ani údržbě nesmí přijít do styku pánvička s kovovými předměty. Mohlo by ji to zničit. Wok také vůbec nepatří do myčky, která by ji mohla poškodit.

Dávejte si pozor také na to, že pokud připravujete jídlo na elektrickém sporáku, musí mít pánev wok rovné dno. Na plynový sporák se používá pánev s půlkulatým spodkem. Pokud si pořídíte elektrickou wok pánev, můžete vařit přímo na stole. Lepší je vařit na plynu, elektrické plotýnky zadržují teplo a snižují teplotu.

Správná velikost

Je potřeba, aby byl wok dobře karbonizovaný. Dosáhnou toho pánve ze železa a oceli, takže nerez a hliník nedodá jídlu potřebnou chuť. Důležité je vybrat správnou velikost. Pokud plánujete rychlé opečení, je dobré mít pánev o průměru do 15 centimetrů. S větší pánví by se těžko manipulovalo. Při jiném vaření použijte i větší wok, ale nikdy nesmí být pánev plná, protože by se jídlo dostatečně neudělalo. Při vaření s wokem pohybujte, ideální je s pánví každou chvíli třást, aby se jídlo nepřichytilo a nepřipálilo. Jak snížit výpary z kuchyně, jsme psali zde.

Témata: jídlo, vaření, pánev
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008