Květináčů na sazeničky není nikdy dost. Vyrobte si je sami doma a zadarmo

 Dílna 
10. února 2020 11:15 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Sadbovací květináčky zvládnete vyrobit i sami Pinterest
Pokud jste vášniví zahrádkáři, pravděpodobně každoročně potřebujete mít po ruce dostatek květináčků na sazeničky. Nemusíte je kupovat v obchodě, poradíme vám, jak si je sami vyrobit doma. A neutratíte za ně ani korunu.

I když nejlevnější květináčky na sazeničky koupené v obchodě vás vyloženě finančně nezruinují, nějakou tu stokorunu za ně i tak zaplatíte. Ušetřete a vyrobte si je sami. Je to jednoduché jako facka. Metod, jak na to, je hned několik. Použít lze ruličky od toaletního papíru, staré noviny i plata od vajíček.

Plata od vajec

S platy od vajíček vlastně nemusíte ani nic dělat. Jednoduše do nich nasypejte zeminu a zasaďte, co potřebujete. Použít můžete jak zavírací plata, tak ta velká. Záleží na tom, kolik květináčů potřebujete. Výhodou je, že jakmile už sadbovací květináček potřebovat nebudete, můžete staré plato od vajec zužitkovat ještě v kompostu. Aby se rychleji rozložilo, natrhejte jej na menší kusy.

Rulička z toaletního papíru

Jediné, co budete potřebovat, je dostatečná zásoba ruliček od toaletního papíru a nůžky. Použít lze i větší ruličky od kuchyňských utěrek, které naporcujete na asi sedmicentimetrové kousky. Ruličky od toaletního papíru stačí přestřihnout na dvě půlky, pokud ale potřebujete větší květináč, klidně ji ponechejte v jednom kuse. Připravené ruličky nadvakrát zmáčkněte až doplacata a hrany pořádně přejeďte nehtem – to v případě, že chcete mít květináčky úhledně čtyřhranné. Jinak rozpůlenou ruličku nechejte tak, jak je.

U čtvercových květináčků v hraně, u kulatých ve stejných rozestupech čtyřikrát nastřihněte ruličky zespoda alespoň 1,5 - 1,8 cm hluboko. Kraje potom přehněte přes sebe, jako když zavíráte papírovou krabici – jeden konec zasunete pod, druhý nad… Tím získáte uzavřené dno a můžete plnit zeminou.

Novinový papír

Pokud máte doma zásobu starých novin, můžete je rovněž využít k výrobě květináčků na sazeničky. Potřebujete pouze noviny, formičku na obtáčení, případně kousek lepicí pásky či provázku na zajištění.

Přeložené listy starých novin si omotejte kolem formy vhodného průměru – dobře vám poslouží třeba menší sklenička. Pak lehce kousek sesunete dolů a volný spodní okraj přeložíte a vmáčknete postupně dovnitř role tak, aby se vám vytvořilo dno. Stáhnete ze skleničky, horní okraj zahnete cca 1 cm dovnitř a teď už by měl květináček dobře držet pohromadě. Pokud chcete mít jistotu, můžete stočené noviny přelepit kouskem papírové lepicí pásky, nebo květináček zpevnit přírodním provázkem – bude to zároveň funkční i ozdobný prvek. Doma si můžete vyrobit i samozavlažovací květináč, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve