Akumulátorové zahradní stroje zažívají rozmach. Usnadňují práci zahradníkům

 Zahrada 
10. února 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Akumulátorové zahradní stroje jsou tiché Depositphotos
V zahradní technice zažívá akumulátorový program nebývalý rozmach. Ze slabých strojů s malou výdrží se postupně vyvinula zařízení, která konkurují modelům se spalovacími motory.

Velkým problémem na počátku vývoje AKU přístrojů nebyly elektromotory s vyšším odběrem při zatížení, ale akumulátory, které měly velmi malou výdrž na jedno nabití, krátkou životnost a byly velmi drahé. První akumulátory pracovaly na bázi niklu, ale trpěly paměťovým efektem, což znamenalo, že se s každým nabitím snižovala kapacita článků. Bylo zapotřebí vyvinout akumulátor, který udrží stroj v chodu alespoň půl nebo tři čtvrtě hodiny. Moderní lithiové články disponují solidní výdrží, při správném postupu nabíjení a údržby neztrácejí kapacitu a navíc jsou univerzální.

Správná péče akumulátoru

Životnost akumulátoru závisí na tom, jak se k němu chováte. Největší chybou je předpoklad, že pokud uklidíte na zimu stroje, neřešíte nabíjení článků. Takhle si akumulátor nenávratně zničíte. Když jej necháte vybitý dlouhou dobu, sníží se jeho kapacita a tedy i následná výdrž.

Jak nabíjet zařízení

Způsob nabíjení je důležitý. Ideální je nabíjet při poklesu kapacity na 30 % plného stavu. Nejšetrnější je systém pomalého nabíjení. Rychlonabíjení je výhodné, protože nezdržuje, ale může zkrátit životnost akumulátoru.

Od plotostřihu po sekačku

Moderní AKU systémy umožňují využít jeden akumulátor v několika zařízeních – můžete jim pohánět plotostřih, řetězovou pilu, rotační sekačku nebo fukar. Pokud vlastníte více takových zařízení, vyplatí se přikoupit ještě jeden akumulátor. Jeden používáte ve strojích a druhý nabíjíte.

Akumulátorová řetězová pila patří k nejšikovnějším pomocníkům. Lze ji používat jak na zahradě, tak v dílně. Díky její úzké stavbě se s ní dobře pracuje i v hustých korunách stromů. Zahradní sekačky s akumulátorem jsou na našem trhu dostupné v různých provedeních. Velké sekačky jsou výkoné, mají šasi z oceli a disponují vlastním pojezdem. Dražší sekačky mají v základní výbavě i akumulátor, který lze použít v dalších přístrojích.

Výhody AKU zahradní techniky

AKU zahradní technika je tichá, snadno se ovládá, má nízké nároky na údržbu, kontrolu a neprodukuje škodlivé emise. Není závislá na přívodním kabelu, takže s ní můžete pracovat kdekoliv v zahradě. AKU stroje se hodí do obytných zón, protože pracují potichu. Dále čete: Zahradní vysavač vám pomůže nejen s listím.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?