Rizika špatného výběru schodů. Vyhněte se chybám, které mohou vést k nebezpečí nebo vyhozeným penězům

 Dům 
03. února 2020 09:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Schody nevybírejte pouze očima Depositphotos
Pokud se chystáte stavět dům a v něm i schodiště, seznamte se se všemi riziky ohledně špatného výběru schodů. Díky tomu můžete předejít nepříjemnostem, které mohou vést k nebezpečí nebo zbytečně vyhozeným penězům.

Příprava a měření jsou stejně důležité jako samotná stavba schodiště. Rozměry se počítají na milimetry a i minimální výškový rozdíl mezi jednotlivými schody může být nebezpečný. Důležité je to i z hlediska finančního, protože schody na míru se špatným rozměrem se opravují jen velmi těžko.

Nezačínejte pozdě

První problém může nastat, když začnete schodiště vybírat pozdě. Nejlepší je začít s výběrem schodů v úvodu projektování celého domu, jinak hrozí, že budete chtít schody tam, kde už to nepůjde. Mohly by totiž ohrozit třeba vodovodní trubky nebo elektrické vedení.

Stát se může také to, že schodiště nesedí k místu. Problém může nastat při objednání podle stavební dokumentace, ne až po zaměření na stavbě. Zedníci můžou postavit jiný rozměr, může být jiná tloušťka nebo příčka stát kousek vedle a už může být problém. Proto se nevyplácí zadávat výrobu schodů podle papíru. I když máte předem vybraný typ schodiště, před zadáním do výroby by si technici měli vše změřit na místě, když už jsou hotové stěny. Špatně vyrobené schodiště totiž nejde zkrátit ani prodloužit.

Potíže si způsobíte i tím, že vyberete špatné schody. Může se po nich špatně chodit, mohou činit problémy pro starší lidi nebo malé děti, mohou být vysoké, úzké a podobně. Nevyhovující schody mohou být nebezpečné a vést k pádu. Proto schodiště nevybírejte pouze pohledem, ale přemýšlejte, jak se po něm bude chodit všem členům rodiny. Odborníci by vás měli upozornit na plusy i mínusy.

Pozornost věnujte i zábradlí. Pokud máte malé děti, je třeba myslet na to, aby zábradlím nepropadly. Dá se vyrobit zábradlí s menší roztečí, další variantou je sklo, které obepíná schodiště. Zábradlí se dá většinou vyměnit, lze vyměnit třeba jen výplně a madla.

Proti uklouznutí

Důležitý je také povrch schodů. Je o to důležitější, pokud po nich budou denně chodit děti nebo senioři. Na schodiště je možné dát jakoukoliv krytinu. Časté je dřevo, přičemž kartáčovaný povrch je bezpečnější než broušené hladké dřevo. Objevuje se také vinyl, u kterého se dají zvýšit protiskluzové vlastnosti. Vhodná může být i dlažba s požadovanými stupni protiskluzu. Krytiny s polyuretanovým povrchem jako vinyl, PVC a marmoleum se dají natřít speciálním nátěrem, aby tolik neklouzaly. Na schody se všemi druhy krytin se dají nalepit drážkované hrany.

Myslet musíte i na hlučnost. Pokud bude na schodech slyšet každý krok, nevybrali jste si dobře. Do obytného prostoru nejsou vhodné plechové schody. U kovových schodů vyřeší hluk například koberec nebo můžete zkusit zavolat techniky. O chybách při stavbě domu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008