Pozor na přelití sukulentů. Naučte se poznat, kdy potřebují vodu

 Ostatní 
04. února 2020 13:42 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sukulenty jsou krásnou ozdobou každého interiéru Depositphotos
Sukulenty jsou krásné a přitom velmi nenáročné. I když nepotřebují pravidelnou zálivku, vodu byste jim měli dopřát až ve chvíli, kdy si o to samy řeknou. Jak to poznat?

Sukulenty se staly v posledních letech velmi oblíbenými pokojovkami. Důvod je zcela prostý. Nevyžadují tolik péče a času jako jiné květiny, jsou malé, různých tvarů. Navíc jim vyhovuje teplé a suché prostředí moderních bytů, panelové byty s velkými okny jsou pro sukulenty jako dělané. Dokáží krásně ozdobit interiér i když nekvetou. Přesto je lidé dokáží zničit. Největším jejich nepřítelem je totiž přílišná zálivka. Kde tedy najít tu správnou míru?

Hodně světla

Sukulentům nemusíte dopřávat ani tolik vody jako světla. Na něj jsou zvyklé ze své rodné domoviny, kterou bývá Jižní Afrika, kde jim svítí až 12 hodin denně po většinu roku. Proto je nutné je nechávat na okně nebo v dobře větraném skleníku.

Hlínu nechejte vyschnout

Pokud si myslíte, že sukulenty potřebují nejvíce vody v létě, jste na omylu. Přes letní dny zalejte sukulenty raději opravdu málo, nejlépe ve večerních hodinách, s nástupem podzimu můžete vody přidat, protože rostliny rostou nejvíce právě přes zimu. Nikdy však nezalévejte, dokud mají sukulenty mokrou hlínu v květináči. Přes zimu je nezalévejte do doby, než si o to řeknou. A jak to poznáte? Rostliny mají svrasklé a svěšené listy. Sukulent totiž vysává své spodní listy a ty se scvrkávají a opadávají. Právě v tomto momentě jim dopřejte zálivku. 

Hnojivo není potřeba

Další výhodou těchto suchomilných rostlin je fakt, že nepotřebují hnojivo. Je to dáno tím, že hmota uvnitř rostliny je tvořena převážně vodou. Takže to málo organických látek, které za rok rostlinka vyprodukuje, si najde anorganické látky v zemině, ve které roste.

Přesazování

Pokojové rostliny se obvykle přesazují na jaře. U sukulentů si to můžete dovolit prakticky po celou roční dobu. Obvykle je ale stačí přesazovat jednou za rok až tři roky, nejlépe v době, kdy je květináč zcela vyplněn kořeny. Květináč vybírejte vzdy jen o něco málo větší, než byl ten původní. Vhodné jsou různé ploché misky nebo teraria. Jak na to, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve