Jaro je tady, připravte se na pěstitelskou sezonu

 Zahrada 
31. března 2020 13:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hrášek si můžete vypěstovat z vlastních semínek Internet
V zimním období si v klidu můžete promyslet, jak připravíte novou osivářskou sezonu. Můžete zkontrolovat přezimující dvouletky, které máte uskladněné ve sklepě, a mrazuodolné druhy na záhonech. V tomto období si hlavně naplánujte výsadby a výsev.

Než se do výsadby pustíte, musíte naplánovat, kam co vysejete a vždy zohlednit nároky jednotlivých druhů.

Nároky jednotlivých druhů

Dodržujte důsledně zásady střídání rostlin, aby se na stejných záhonech totožné druhy zeleniny střídaly. Není zkrátka vhodné na jednom pozemku pěstovat pořád stejné rostliny. Stejné zásady platí i pro hnojení. Dvouletky, které jste v prvním roce hnojili organicky, naplánujte ve druhém roce, kdy teprve pokvetou, do druhé nebo třetí trati.

Samosprašná zelenina

Samosprašné druhy rostlin se opylují vlastním pylem pomocí včel, větru anebo jiného hmyzu. U samosprašných rostlin dochází k nechtěnému křížení s jinou odrůdou stejného druhu jen vzácně. Tyto rostliny odlišných odrůd je vhodné sázet minimálně 2 - 10 m od sebe. Mezi samosprašnou zeleninu můžete zařadit hrášek, fazole, salát a rajčata.

Cizosprašné plodiny

Cizosprašné rostliny musejí být opýleny cizím pylem, tzn. z květu jiné rostliny stejného druhu, které kvetou ve stejnou dobu. Pyl se přenáší hmyzem a také větrem. U cizosprašných rostlin dochází k něchtěnému křížení přenosem pylu z květu na jiné odrůdy či dokonce jiného druhu. Některé druhy se mohou křížit i na vzdálenost několika kilometrů, proto je vhodné pěstovat jen jednu odrůdu daného druhu. 

Vegetační doba a místo

Měli byste pamatovat na to, že vývoj rostlin na semeno trvá déle než při pěstování na jídlo. Semenné plodiny zaberou záhon na delší dobu, někdy až na celou sezonu např. hlávkový salát, který je určený do kuchyně jej uvolní již v červnu, salát určený na semeno uvolní záhon až v srpnu.

Při výsadbě dvouletek pamatujte na to, že vyrostou mnohem větší než v prvním roce. Například kvetoucí pastinák nebo mrkev dorůstá do výšky 1,5 metru a tvoří mohutné košaté rostliny. U starších vlastních osiv si udělejte zkoušku klíčivosti, abyste věděli, zda jsou ještě použitelná. Dále čtete: Co zasadit na prázdné záhony v červenci.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47