Pejsek podobný malému medvídkovi. Akita inu je věrný přítel, jeho výchova ale není snadná

 Mazlíčci 
28. března 2020 15:57 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Akita inu chrání svého pána Depositphotos
Chcete mít doma psa, který se podobá malému medvídkovi? Věrným a oddaným přítelem je plemeno akita inu. I když vypadá jako milý mazlíček, vzbuzuje respekt a umí ochránit své blízké. Pokud se mu nebudete dost věnovat, bude to tvrdohlavý pes a může to přerůst až v agresi.

Plemeno pocházející z Japonska je loajální ke svému pánovi a chrání ho za každé situace. Štěká však pouze ve výjimečných případech, když k tomu má vážný důvod. Pes je velmi inteligentní, takže se snadno naučí nové povely.

Tvrdohlavé plemeno

Pořídit by si ho měl člověk, který má s výchovou psů nějaké zkušenosti, aby zkrotil tvrdohlavou povahu plemene. Je také potřeba, aby majitel věnoval dostatek času tréninku a trávil se psem i společný čas. Pokud to tak bude, najdete oddaného přítele.

Nemusíte se bát zvíře pořídit k dětem. Najdou v něm dobrého opatrovníka a kamaráda na hraní. Vždy je ale lepší, aby u společných chvil byl někdo dospělý. Škádlení dětí totiž pes nemusí vždy pochopit a nechtěná situace může být v mžiku na světě. Hodí se tedy spíš ke starším dětem, které je budou mít jako jediného mazlíčka.

S ostatními zvířaty nemusí být jejich soužití pohodové. Pokud je chcete mít s jinými zvířaty, je potřeba na to plemeno připravovat už od štěněte. V opačném případě budou mít potřebu dávat najevo svou dominanci, což může v krajním případě nastat i u lidí.

Brání blízké

Akita inu je odvážný, ostražitý a pohotový pes. Je pro něj typická snaha bránit své nejbližší. Proto nemusí být přátelský k cizím lidem nebo zvířatům. Pokud bude mít špatný výcvik, může to přecházet až v agresi a lehko se stane problém.

Výchovu by měl mít na starosti odborník. Je však potřeba vynechat nátlak, protože se pes může zaseknout a výcvik bude složitější. Akita se také nikdy nesmí začít nudit. Pokud se pes něco nového naučí, je potřeba přijít zase s něčím jiným.

Temné oči

Plemeno budí respekt už jen svým velkým tělem, vzpřímeným postojem, silným krkem a temně hnědýma očima. Srst je středně dlouhá a může mít celou řadu zbarvení od bílé přes červenou až po žíhanou.

Akita inu je náročné plemeno. Jen za jeho pořízení zaplatíte kolem 20 tisíc. Na druhé straně na svoji velikost nesní tolik žrádla jako podobně velcí psi. Plemeno je fixované na pána, se kterým chce trávit všechen čas.

Zdravotní problémy

Stejně jako u dalších velkých plemen se mohou u zvířete objevit problémy s pohybovým aparátem. Problémy mohou vzniknout v kyčelním kloubu, ale také například nafouknutým břichem. Dá se tomu ale předejít vhodným krmivem.

I když má pes huňatou srst, nemusíte se bát, že se o ni budete muset příliš starat. Vystačíte si s občasným kartáčováním. Není potřeba ho ani často koupat. Chlupy jsou samočisticí, výhodou je, že nejsou cítit klasickým psím pachem. O netradičních povelech pro psa jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47