Zajímavé nápady pro kutily při ochraně proti novému koronaviru

 Ostatní 
26. března 2020 16:44 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Profesionální masky a respirátory jsou drahé Pixabay
Současná doba žádá netradiční řešení. Roušky se šijí skoro všude. Připravit improvizovanou nezabere ani tolik času. Příležitost ale mají i další.

Vedle klasických roušek dnes vzniká i řada podomácku vyrobených respirátorů. Přinášíme různá dobrá doporučení a vylepšení.

Máte 3D tiskárnu

Pokud jste šťastnými majiteli 3D tiskárny, může se vám podařit vytisknout vhodný respirátor z množství volně dostupných návrhů, kterých je na internetu velké množství. Doporučujeme třeba stránky cults3d.com nebo thingiverse.com, případně kterékoli jiné. Na stránce si zadejte do vyhledávání slovo „covid“ případně „coronavirus“ a během chvíle si už budete prohlížet množství návrhů. Snažte si vybrat takový, který bude jednoduchý. Většina amatérských tiskáren má totiž problémy se stabilitou tisku a příliš velké a komplexní projekty většinou nejsou úplně vhodné. Také pedle obrázků i parametrů zvažte, pro jak velký obličej masku chcete tisknout.

Nemáte 3D tiskárnu

Jestliže 3D tiskárnu nemáte a nechcete investovat několik tisíc do jejího nákupu, ještě stále je zde možnost vyrobit obličejovou masku pomocí rozstřižené dvoulitrové láhve od limonády. Návod se dá snadno najít na českém internetu, kde jej prezentoval představitel ČVUT v Praze. Vedle tohoto návrhu ale existuje možnost vyrobit kvalitní dýchací masku pomocí staré autolékárničky, která může masku obsahovat. Stačí pak jen měnit látku, kterou použijete jako filtrační vložku. Ještě jinou možností je použití obličejové masky vyrobené z masky potápěčské. Nejde o žádný profesionální výrobek ale o zdokonalený šnorchl, který zakrývá celý obličej. Na trubici, kterou je přiváděn vzduch potom namontujete filtr zhotovený z HEPA filtru pro vysavač.

Další doporučení

Protože masky vyrobené podomácku mohou mít různé ostré hrany a okraje, je velmi vhodné myslet na bezpečí a komfort při použití. Doporučujeme proto okraje oblepit například těsněním na okna nebo alespoň kousem silnější látky, aby bylo zabráněno případnému pořezání a také aby se zlepšila přiléhavost k obličeji.

Jako filtr nemusíte vždy používat HEPA filtry. Více o těchto filtrech najdete třeba v článku o výbšru vysavače. Ty si rezervujte pro situace, kdy máte třeba v domácnosti už někoho nakaženého. Raději častěji měňte kousek látky, který vložíte do vstupu podomácku vyrobené masky.

Pro všechny, kdo mají respirátor, nebo si jej vyrobí třeba z masky potápěčské pak platí doporučení zakrýt látkou ještě i výdechové otvory, kterými by se mohl šířit virus naopak z masky směrem ven.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47