Zahrada už si žádá výživu. Špatně zvoleným hnojivem si však můžete zničit celou úrodu

 Zahrada 
26. března 2020 17:55 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Záhonky na jaře potřebují nadopovat minerály a dalšími látkami Depositphotos
Zahrada už volá po pořádné výživě. Co jí dopřát, abyste si nezničili vaši úrodu? Poradíme vám.

Není hnojivo jako hnojivo. Zatímco pro podzimní zahradu je vhodnější spíše hnojivo, které pomalu působí, na jaře by tomu mělo být spíše naopak. Proto je potřeba dobře vybrat to nejvhodnější.

Máte zryto?

Pokud jste na podzim nestihli vaše záhony ztrýt, ještě máte čas to napravit. Záhony zryjte co nejdříve, nejlépe rycími vidlemi, abyste v půdě udrželi vodu. Pak zeminu přejeďte několikrát hráběmi, aby půda zůstala nakypřená. 

Organická nebo minerální

To je věčný spor zahrádkářů, zda použít organická nebo minerální hnojiva. Ideální je zvolit zlatý střed. Tedy použít oba druhy hnojiv, které dodají zemině všechny potřebné látky. Zatímco organická hnojiva půdu obohacují a přispívají k tvorbě humusu, minerální jí dodávají látky jako dusík, fosfor a draslík. 

Čím hnojit na jaře?

Jak už bylo výše zmíněno, půda na jaře potřebuje rychle působící hnojiva. Taková chlévská mrva je tedy naprosto nevhodná, jelikož by mohla spálit vaši úrodu. Naopak je to iedální hnojivo na podzim, kdy se během zimy v půdě rozloží a do jara ji obohatí o důležité látky. Pokud se však nechcete vzdát organických hnojiv, volte raději dobře uleželý koňský hnůj, který je bohatý na dusík. V obchodě nebo e-shopech se zkuste poohlédnout také po fermentovaných granulích, které jsou vhodnou alternativou.
Z minerálních hnojiv volte taková, která obsahují hodně dusíku. Ten totiž podpoří růst rostlin.

Kompost je ideální

Pokud máte na zahradě kompost, je to ideální hnojivo pro jarní záhony. Stačí jej prosít přes hrubé síto, posypat jím záhony a nakonec zarýt. Kompost pak můžete přidávat na záhony během celé roku. Kompostovat můžete prakticky veškerý rostlinný odpad, dokonce i organický odpad z domu. Co do kompostu naopak nepatří a čeho byste se při kompostování měli vyvarovat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve