Není okno jako okno. Některé typy vám dokáží ušetřit peníze

 Dům 
29. února 2020 14:24 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr oken je třeba pečlivě zvážit Depositphotos
Výběr oken by měl každý velmi pečlivě zvážit. Správným výběrem totiž ovlivníte i to, kolik tepla projde v létě sklem a jaké budete mít ztráty tepla vlivem venkovní teploty. Kvalitní okno vám tak ve výsledku ušetří nemalé peníze.

Při koupi nových oken, ale i prosklených dveří, se vždy zajímejte o to, zda jde o zasklení dvojsklem, nebo trojsklem. Trojsklo je z pohledu tepelné izolace rozhodně lepší. Oproti dvojsklům nabízí lepší možnosti izolace. A to jak tepelné, tak zvukové. Počet skel však ovlivňuje i cenu, kterou za okno zaplatíte. Navíc ne vždy je nutné investovat do trojskel.

Někdy dvojskla stačí

Ne vždy je nutné dvojskla zatracovat. Je sice pravdou, že v létě takovým sklem projde dovnitř daleko více tepla, na druhé straně v zimě díky sluníčku dokáží dvojskla přidat na teplotě v místnosti. Díky pokročilé technologii za posledních 10 let dvojskla výrazně zlepšila svou izolaci, a to až o 50 %. Okno se dvěma skly je také lehčí a je tak možné použít i levnější užší profil.

Pokud hledáte typ oken, který k vám nevpustí rušivé zvuky zvenčí, popřemýšlejte nad pořízením zvukově izolačních skel. Zvukově izolační dvojskla mají totiž mnohem lepší zvukové izolační vlastnosti než klasická dvojskla.

Kdy je na místě kupovat trojskla

Zvažte, s jak výrazně dobrými izolačními vlastnostmi okna potřebujete. Izolační trojskla jsou vhodná zejména do pasivních a nízkoenergetických domů. Oceníte je ale také v případě, že bydlíte na rušnějším místě. Zvuková izolace těchto oken je skutečně lepší než u izolačních dvojskel. Trojskla jsou také odolnější i vůči rosení.

Nevýhodou je však vyšší váha skel a díky tomu i vyšší váha křídel, což má za následek větší namáhání kování. Pokud máte menší rozměry křídel, nebo využíváte při otevírání oken převážně ventilaci (vyklopení křídla), pak není použití izolačních trojskel problém. V případě, že máte velká křídla a jste zvyklí denně otvírat okna dokořán, může se křídlo prověšovat, tím pádem je nutné okna častěji seřizovat.

Tepelně-izolační sklo

Pokud vám ale na unikajícím teplu opravdu hodně záleží, poohlédněte se po tepelně-izolačním sklu. Toto sklo se skládá ze dvou skel, která jsou v meziprostoru vyplněna vzácným plynem. Tomu by sice odpovídala i charakteristika izolačního dvojskla, ale tepelně-izolační skla mají něco navíc.

Na povrchu skla v meziprostoru je vrstva z ušlechtilého kovu. Jedná se o neutrální a neviditelnou vrstvu. Díky ní prostupuje do interiéru pouze viditelné světlo. Teplo přenášející infračervené světlo a ultrafialové světlo se odráží zpět ke svému zdroji. V létě tedy teplo ze slunečních paprsků zůstává venku, stejně jako v zimě zůstává teplo z vytápění uvnitř domu. O dalších aspektech, které při výběru okna hrají roli, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47