Pěstujte si bez černý, pomůže při nachlazení a posiluje imunitu

 Zahrada 
03. března 2020 11:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Šťávu získávejte z uvařených bezinek Depositphotos
Na zahradě můžete pěstovat bez černý. Výtažky z této rostliny pomáhají ke zmírnění nachlazení, zlepšují pokožku, ale z bezu je i dobrý sirup nebo marmeláda. Bezinky je ale lepší převařit, jinak mohou způsobit zdravotní problémy.

Bez získáte v přírodě. Máte několik možností. Jakmile na podzim v plodech dozrají semena, vyperte je a zasaďte. V létě zase můžete snadno řízkovat a skoro kdykoliv je možné vyrýt si už vzrostlejší semenáček.

Bez větších úprav

Bez černý se hodí na zahradu, kde si rostliny rostou bez nějakých větších úprav. Stačí jej tak nechat bez zastřihávání a řezu, abyste neporušili jeho tvar. Keř tak může dorůst až do výšky skoro deset metrů. Můžete jej ale také udržovat pravidelným střihem.

Lidé na celém světě bez používají kvůli jeho léčivým účinkům. Používá se například na infekce a záněty, pro lepší pokožku nebo na popáleniny, ale nejčastěji k tlumení nachlazení nebo chřipky. Výtažky z černého bezu si lze koupit jako doplněk stravy, nebo si je můžete udělat sami. Na druhou stranu, syrové plody, kůra a listí by člověku mohly způsobit zdravotní potíže.

V minulosti lidé používali listy a květy bezu černého na úlevu od bolesti, otoky a záněty, kůru zase na zvýšení močení, jako projímadlo nebo na vyvolání zvracení. V přírodní medicíně se sušené bezinky nebo bezinková šťáva používají na bolest hlavy, zubů, srdce, ale i na nervy nebo ischias známý jako houser, což je zánět sedacího nervu.

Z uvařených bezinek nemusíte dělat jen šťávu a džus, ale také džem, marmeládu a použít je můžete i do koláčů a buchet. Dá se z nich vyrobit i sirup nebo čaj. Bezinky mají málo kalorií, ale hodně antioxidantů. Obsahují vitamin C, vlákninu a další látky prospěšné pro tělo. Bezinková šťáva také snižuje množství tuku v krvi a pomáhá snižovat i cholesterol a krevní tlak. Snižuje riziko onemocnění a srdce.

Posiluje imunitu

Kromě toho bez černý zvyšuje močení, čímž se vylučují soli z těla. Snižuje hladinu kyseliny močové v krvi, která je spojená s vysokým krevním tlakem. Pomáhá zvyšovat vyměšování inzulinu a snižuje cukr v krvi. Proto může být bez vhodný i pro lidi s cukrovkou. Rostlina také posiluje imunitu a vhodná může být i v boji proti depresím.

Přesto je potřeba dávat si pozor. Kůra, nezralé plody a semena obsahují škodlivé látky, které mohou vyvolat žaludeční potíže. Vždy je proto lepší používat vařené bezinky nebo komerčně prodávané doplňky. Větve, kůru ani listy ale raději nepoužívejte a zaměřte se na plody. O pěstování domácích bylinek jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod