Tahle plodina vás ochrání před virózou i chřipkou. Pěstujte ji právě teď
Pěstovat je můžeme po celý rok, tudíž ani v tento čas není žádný důvod nepustit se do toho. Už velmi brzy se na keříku objeví plody, které můžeme dále zpracovávat nebo využívat dle libosti.
Zdravotní účinky
Malé drobné plody obsahují zdraví prospěšný kapsaicin. Jde o látku bez chuti a bez zápachu. Nenachází se v žádných jiných rostlinách, ani jinde v přírodě. Kapsaicin vyvolává pocit pálení ve všech tkáních, se kterými přijde do kontaktu. Navíc neztrácí účinek časem, vařením ani mražením.
Můžeme je tedy bez obav používat čerstvé nebo si je uchovat na „horší časy“. Co se léčebného efektu týče, podporuje kapsaicin trávení a zlepšuje krevní obraz. Používá se i do náplastí na bolesti páteře a do mastí na bolesti pohybového aparátu.
Cenné látky
Kapsaicin dokáže léčit zažívací trakt, napomáhá lepšímu zažívání, léčí onemocnění kloubů a dokonce umí ničit počínající zánět v těle. Navíc se dokáže postavit i rýmě, a to dokonce i chronické. Chilli papričky také stimulují krevní oběh. Díky tomu jsou vhodné právě v zimním období, protože nás zahřejí. Ale krom toho slouží ze stejného důvodu jako velmi účinné přírodní afrodiziakum. Navíc po snědení jídla s chilli prokazatelně dochází ke zlepšení potence.
Chilli papričkám by se ale neměli vyhýbat ani lidé, kteří podstupují hubnoucí kůru. Toto koření velmi účinně napomáhá spalování tuků, zejména v oblasti břicha. Zevní zábaly s chilli jsou pak ideálním bojovníkem proti celulitidě. Krom kapsaicinu obsahují chilli papričky také vitamin C, beta karoten, spoustu minerálů, aromatické silice atd.
Pěstování doma
Chilli papričky můžete vysít ze semínek, což bude trvat pochopitelně déle – od naklíčení až k hotové rostlince počítejte zhruba devět měsíců. Případně můžete zajít do zahradnictví či většího supermarketu, kde jsou k mání již předpěstované rostlinky. Aby se jim však u vás dařilo, potřebují hlavně teplo a denní světlo.
Květináč umístěte tedy nejlépe na okenní parapet na jižní straně. A pravidelně přihnojujte, bez toho se chilli papričky neobejdou. Potřebují hlavně směs dusíku, draslíku a fosforu.
Stupeň pálivosti
Chilli papričky jsou vlastně plody exotických druhů křovitých paprik. Jejich chuť se měří pomocí takzvané Scovilleho stupnice ve Scovilleho jednotkách štiplavosti, které odpovídají množství přítomného kapsaicinu. Údajně nejštiplavější paprička je Bhut Jolokia.
První pomoc při pálení
V případě, že jste to s chilli přehnali, v žádném případě nezapíjejte pálivou chuť vodou. To byste si spíš ještě uškodili. Vzhledem k tomu, že účinná látka kapsaicin je rozpustná v tucích a alkoholu, je nejlepší volbou vypít sklenici tučného mléka nebo smetany. Můžete i sníst zakysanou smetanu nebo tučný jogurt. Případně si dejte panáka něčeho ostřejšího.