Bakterie, plísně, pachy. Držte si je dál od lednice
Čištění lednice není asi pro nikoho vrchol zábavy, ale jednou za čas se do toho prostě pustit musíme. Už jen proto, abychom nedali prostor pro vznik případných plísní.
Všechno musí ven
Každé čištění by mělo začínat tím, že vyndáme všechny potraviny z lednice. Není nijak výhodné vytahovat jednu poličku po druhé a potraviny přemisťovat ze strany na stranu. Pokud nechcete ztratit nervy, nepřemýšlejte a všechno jídlo vyndejte, protřiďte a to použitelné naskládejte například do čisté plastové bedýnky a odneste na balkon. Samozřejmě ale jen tehdy, pokud je tam chladněji než uvnitř.
Čistič a desinfekce v jednom
Abychom zabránili nechtěnému šíření plísní a bakterií, je dobré lednici důkladně omýt vodou, do níž přidáme nenahraditelný ocet. Výborně se osvědčila také voda se sodou, která svými vlastnostmi dokáže skvěle zatočit s nánosy nečistot. Tyto směsi si také poradí se zápachem, který se v ledničce mohl objevit. Při úklidu lednice také rozhodně nezapomeňte na těsnění dvířek. V jeho záhybech se totiž často ukrývá řada nebezpečných bakterií, které je potřeba zlikvidovat. Poté těsnění lehce potřete vazelínou, aby zůstalo pružné a nezačalo praskat.
Potraviny přebírající pachy
Pokud se vám náhodou stane, že ani po důkladném umytí chladnička nevoní čistotou, můžete dovnitř strčit malou misku s neředěným octem nebo kousky citronu. Pozor byste si však měli dávat také na potraviny, které zápach přejímají. Nejvíce náchylné jsou na to například sýry a jiné mléčné výrobky. Tyto potraviny je vhodné uchovávat v neprodyšných plastových boxech. A rovnou do nich můžete uzavřít také jídlo, které dokáže v lednici nadělat nepříjemnou pachovou paseku.
A když už budete v pracovním procesu, můžete se stejnými pomocníky vyčistit také myčku. I ta totiž občas vydává nepříjemný zápach, se kterým je dobré zatočit. Jak na to, si můžete přečíst v našem článku zde.
Rada na závěr
Dávejte si pozor, abyste do lednice nedávali pokrmy, které jsou ještě teplé nebo dokonce horké. Velký rozdíl teplot může vést ke znehodnocení jídla, a zároveň může vést ke zrodu bakterií, které následně napadnou potraviny okolo. Ze stejného důvodu se do budoucna vyvarujte také skladování uvařeného jídla vedle potravin syrových.