Třináct bylinek, které můžete pěstovat v květináči za oknem

 Zahrada 
24. června 2018 10:00 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Potřebují hlavně světlo a teplo Shutterstock
Bydlíte-li v bytě, nemusíte závidět venkovanům jejich zahrady a pěstitelské úspěchy. Stačí vám malý parapet k tomu, abyste si vypěstovali všechno, co potřebuje. Do omáčky, polévky nebo třeba letního drinku.

Na pěstování bylin není vůbec nic složitého. Zvládnete to jednoduše sami ze semínek nebo sazeniček ze zahradnictví. V případě sazenic je vhodné tu a tam dohnojování speciálním prostředkem na byliny. Pokud se rozhodnete sázet ze semínek, bude to déle trvat, ale výsledek vám určitě za to stojí. Do kterých bylinek se můžete bez obav pustit?

Bazalka

Italská kuchyně by bez ní snad neexistovala. Hodí se skvěle do těstovinových salátů, někdy může zjemnit i sladký dezert. Bazalka by také rozhodně neměla chybět na talíři v kombinaci s rajčaty a mozzarellou. A udělá nám dobře na žaludek.

Šalvěj

Na pěstování doma není absolutně náročná. A v kuchyni jistě dobře poslouží. A to nejen jako oblíbený čaj s protizánětlivým a dezinfekčním účinkem. Výborná je na vepřové maso nebo do nádivek. Ovšem pozor při kojení – snižuje tvorbu mateřského mléka. Kojící maminky by na ni proto měly raději zapomenout!

Petrželka

Pěstovat můžete kudrnatou nebo hladkou. Chutnají podobně. Svou chutí petrželka připomíná lehce celer či muškát. Petrželka se hodí téměř do každého jídla. Tedy vyjma těch sladkých. Použít ji můžete do omáčky, polévky, k masu nebo zelenině. Obsahuje velké množství vitaminů.

Řeřicha

Jestli nějaká bylinka symbolizuje jaro, pak je to právě řeřicha. Hořčičné oleje a hořčiny dodávají těmto kudrnatým výhonkům lehce pepřovou příchuť. Řeřichou zjemníte jakýkoliv zeleninový salát, bylinkový tvaroh anebo omáčky. Ideální je také na zdobení chlebíčků. Používejte ji ale jen v malém množství, má totiž velmi výrazné aroma.

Meduňka

Milovníci sladkého by si měli tuto bylinku zapamatovat jako číslo 1. Krásně voní po citronu a jídlům dodá lehkost. Meduňka se hodí nejvíce do ovocných salátů, ovocných omáček nebo koktejlů. Jako ozdobu ji můžete použít na koláč či dort. Používat byste ji měli za studena. Jen tak si zachová nejlepší chuť a svěží vůni. Nejenom meduňku můžete sázet ještě teď, v červnu.

Kopr

Milujete koprovou omáčku? A když si kopr vypěstujete v květináči, můžete si udělat naprosto čerstvou. Uvidíte, že chutná úplně jinak než ta z restaurace. A zkuste i její lehčí variantu – pouze s polotučným mlékem, bramborem a plátkem hovězího. Kopr má mírně trpkou a svěží příchuť. Mimo omáček se používá ještě také jako koření do sterilovaných okurek.

Tymián

Planě roste po celé jižní Evropě. A při poruchách trávení je to hotový zázrak. Ovšem pozor – má mírně trpké aroma, takže s ním při přípravě jídel spíše šetřete. Tymián se hodí pro středomořská jídla, také k masu a bramborům nebo do nádivek, paštik či na zvěřinu.

Rozmarýn

Výborně podporuje trávení. Neměl by chybět v jídlech z jehněčího, skopového či kuřecího masa. Chutná i s rajčaty, cuketami, s lilkem anebo s pečenými bramborami. Rozmarýn má ostrou a omamnou kafrovou, lehce nahořklou chuť.

Majoránka

Úžasná je v čerstvém stavu - do bramborové polévky, bramborových placek, do omáček k dušenému masu, nádivek a paštik. Majoránka působí příznivě proti nadýmání, nechutenství, průjmech a nachlazeních.

Máta

Na sladkosti je jako dělaná. Éterický olej mentol propůjčuje mátě svěží a lehce pálivou chuť. Mátu uplatníte na sladké dezerty, dále k jehněčímu masu či do jídel z ryb. Hodí se i do koktejlů a na podporu trávení je z ní výborný čaj. Uklidňuje žaludek.

Pažitka

To je snad základ české kuchyně. Pěstovat ji můžeme v květináči nebo truhlíku prakticky celý rok. Pažitka chutná jakou jemná cibulka, ovšem nepálí. Ale vitaminů obsahuje pěknou kupu. Použít ji můžete jak za studena (na chléb s máslem), tak i do polévek nebo na maso. Ale pozor – nikdy ji nevaříme, abychom vitaminy nezničili. Vždy ji dáme až nakonec do hotového jídla.

Koriandr

Je to vlastně něco mezi kmínem, fenyklem, koprem a anýzem. Jinak se mu říká také chlebové koření a používá se i do kořeněných salátů či paštik. Používají se jak semena, tak i listy. Ty jsou pak vhodné hlavně do polévek, pomazánek nebo k rybám. Koriandr se používá proti nadýmání a kolikám i jako mírné sedativum, v mastech se využívá při bolestech kloubů.

Oregano

Určitě každá hospodyňka jej má doma. I když většinou sušené. Zkuste si letos vypěstovat vlastní, domácí a čerstvé. Oregano je sice typickým kořením italské kuchyně, ale používá se v celé Evropě. Velmi dobře doplňuje chuť rajčat, sýrů, zeleniny (zvlášť fazolí), masa a ryb. Úžasné je na pizzu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008