Největší nepřátele dřevěného nádobí

Dřevo patří v kuchyni stále k nejoblíbenějším materiálům
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Ostatní 
22. dubna 2020 14:01 / Depositphotos
  0   0
Vařeček, válečků, krájecích prkének, paliček na maso, misek a dalších pomocníků máte jistě plnou kuchyň. A i přes boom různých nových materiálů se v této kategorii drží na výsluní dřevo. Aby však dřevěné nádobí a náčiní sloužilo co nejdéle a spolehlivě plnilo svou funkci po mnoho let, je třeba se o něj patřičně starat.

Vedle mnoha nepopiratelných kladů má dřevěné nádobí i své zápory, ale ty jsou buď zanedbatelné, anebo snadno eliminovatelné. Pojďte se s námi podívat na čtyři největší nepřátele dřevěného nádobí a náčiní.

Omezte styk s vodou

Dřevo je skvělý materiál, ale pochopitelně se nemá rádo s vodou. I když je kuchyňské náčiní či nádobí často povrchově upraveno, například lakováním, dlouhodobý kontakt s vodou by mohl vést k jeho zničení. První velkou chybou je, když například vařečky, prkénka a další necháváte dlouho odmáčet, často i přes noc. Voda narušuje strukturu dřeva, to se může začít klížit či kroutit. I když se to nestane hned napoprvé, časem by byla zkáza nevyhnutelná.

Dřevo nepatří do myčky

I když bývá občas u dřevěného náčiní či nádobí uvedeno, že je vhodné do myčky, raději na ni zapomeňte a umývejte je v ruce. Agresivní čisticí prostředky a soli, dlouhodobé působení horké vody a páry může časem vést k poškození dřevěných částí nebo celého výrobku. Objevit se mohou praskliny, prkénka se kroutí a prohýbají, podobně jako již při výše zmíněném odmáčení. Nejlépe uděláte, pokud vše ihned umyjete. Stačí teplá voda a trocha běžného čisticího prostředku. Dobře opláchněte vlažnou vodou a osušte utěrkou. Čtěte dále: Některé nádobí do myčky prostě nepatří.

Jak eliminovat pachy

Může se stát, především u krájecích prkének, že po nějaké době nebo po krájení něčeho aromatického mohou zůstat i po mytí nepříjemně cítit. V takovém případě je pomoc snadná. Povrch umytého náčiní lehce přetřete octovým roztokem, nechejte chvíli působit, opláchněte a osušte nebo nechejte odkapat. Pokud zápach nezmizí ihned, postup zopakujte, tentokrát však se silnější koncentrací octa. Ocet můžete nahradit také citronovou šťávou nebo citronkou.

Nezanedbejte pravidelnou péči

Mytím péče o dřevěné nádobí nekončí. Občas je vhodné všemu dřevěnému v kuchyni poskytnout olejovou kúru. Stačí několik kapek běžného stolního oleje nebo sádla, které si rozetřete v dlaních nebo nanesete na papírovou utěrku a promnete či přetřete násady, vařečky, prkénka a vše ostatní. Po chvíli působení setřete případný nevsáknutý tuk papírovými utěrkami.

Veronika Prášilová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Opravdový poklad mezi ostrovy. Na návštěvu bez povolení ale zapomeňte

Věda & Vesmír

Dokonce i netopýři dodržují sociální distanc, když jsou nemocní

Bydlení

Jak správně používat a skladovat med, aby v něm zůstaly účinné látky. Mnoho lidí chybuje

Zavřít reklamu