Péřovou bundu si zvládnete vyprat i doma. Stačí dodržet správný postup

 Ostatní 
07. března 2019 09:16 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Péřovou bundu lze vyprat i v pračce Internet
S koncem zimy je třeba uklidit do skříní veškeré zimní oblečení. Základem je, aby sezonní oděvy byly před uložením čisté. A týká se to i péřových bund, vest nebo kabátů. Péřové oblečení můžete odnést do čistírny, ale zvládnete to i sami doma.

Odnést péřové oblečení do čistírny je sázka na jistotu. Pokud je vám ale líto peněz, můžete si tento typ oblečení vyprat i sami doma. Před praním péřové bundy nebo kabátu si ale vždy ověřte, zda je skutečně z peří a ne z umělého materiálu, který peří pouze připomíná. Pokud se rozhodnete pro domácí praní bundy z pravého peří, bude se vám hodit sušička prádla. Zvládnete to sice i bez ní, ale v tom případě se budete muset obrnit trpělivostí.

Ručně i v pračce

Péřovou bundu můžete doma vyprat ručně nebo samostatně v pračce na jemný program s teplotou do 30 °C. Ať tak či tak, rozhodně neperte peří v obyčejném pracím prášku. Použijte speciální prací prášek určený na peří, měl by být s obsahem lanolinu. To je tuk z ovčí vlny, díky kterému peří zůstane měkké a poddajné.

Sušička peří načechrá

Při praní se péřová výplň zpravidla zmuchlá do jednoho chuchvalce. Je proto třeba bundu důkladně protřepat, aby se peří oddělilo. Poté bundu vložte do sušičky, přidejte několik míčků do sušičky a zvolte program určený na peří, případně na jemné prádlo. Pokud nemáte speciální míčky, lze je nahradit tenisovými nebo míčky na florbal. Míčky během sušení bundu čechrají, lépe se k ní všude dostane vzduch a peří se prosuší rovnoměrně.

Nesušte bundu venku ani na topení, protože by schla nerovnoměrně, část peří by se přesušila a popraskala. Naopak ve větších chuchvalcích by peří zůstalo mokré a mohlo by zplesnivět.

Jde to i jinak

Pokud nemáte sušičku, sušte bundu na vodorovném povrchu a alespoň pětkrát denně ji pořádně protřepávejte a rozdělávejte prsty jednotlivé chuchvalce peří. Úplné proschnutí trvá až tři dny a po celou dobu je třeba bundu čechrat. Můžete si pomoci fénem, kterým budete na bundu rovnoměrně foukat nepříliš horký vzduch.

Pozor, u některých levnějších bund výrobce počítá s tím, že je budete nosit pouze jednu sezonu, a praní pro ně není vůbec vhodné. Vždy si proto důkladně prostudujte štítek s návodem, zda se bunda může prát. O tom, jak praním nezničit ručníky, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve