Pečujte o svůj šicí stroj. Zvládnete to i doma, poradíme vám, na co se zaměřit

 Ostatní 
06. dubna 2020 12:55 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
V řadě domácností se v posledních týdnech rozvrčely šicí stroje Depositphotos
Šicí stroje zažívají v těchto týdnech obrovský boom. Aby vám dlouho a dobře sloužil, je potřeba o něj dobře pečovat. Poradíme vám, na co se zaměřit, aby to nikde nedrhlo.

Řada hospodyněk vytáhla ze skříní šicí stroje, ať už ty staré, doslova po babičce, nebo koupené z druhé ruky či zcela nové. Důvod je jasný. Celé Česko šije roušky, kterých je stále obrovský nedostatek. Aby šicí stroj šlapal opravdu dobře a dokázal toho hodně zvládnout, je potřeba mu věnovat také určitou péči. Víte, jak na jeho údržbu a čištění? Pokud nemáte podrobný manuál, poradíme vám v následujícím článku.

Prach a nečistoty

Usazený prach, zbytky nití a další nečistoty dokáží udělat pěknou paseku. Proto je potřeba stroj po každých deseti až patnácti hodinách práce vyčistit. Odšroubujte stehovou desku nebo ji vycvakněte. Záleží na modelu stroje. Vyndejte pouzdro s cívkou a všechny prostory vyčistěte. Nezapomeňte také na místo pod patkou. Tedy místo, kde jsou zoubky, které mají na starost posun látky. Právě mezi ně se velmi často usazuje různý nepořádek. Když je ho moc, stroj přestane provazovat, nebo přímo posouvat látku. K čištění použijte malý, ale pevný štěteček, vysavači se raději vyhněte. Mohl by totiž poškodit některé jemné části.

Kdo maže, ten šije

Aby stroj opravdu dobře šlapal, je potřeba mu pravidelně dodávat také potřebné mazivo. Olej ochrání jeho kovové části nejenom před korozí, ale také pomůže prodloužit životnost stroje. V tomto případě záleží na typu stoje, který doma máte. Typ s rotačním horizontálním chapačem má v sobě samomazná ložiska, takže jediné, co musíte udělat, je vzít stroj každé dva roky do servisu, kde jej seřídí a doplní mazivo. Typ s kyvným chapačem je nutné promazávat.

Není olej jako olej

Zapomeňte však na kuchyňské oleje, které by mohly přístroj nenávratně poškodit. Stroje potřebují opravdu speciální olej. Na promazání je nezbytně nutné používat speciální olej na šicí stroje, který lze koupit ve speciálních obchodech. Bohatě stačí použít jednu kapku na určené místo. Pak vezměte kousek staré látky a ušijte pár stehů. Díky tomu se přebytečný olej do látky vsákne a neponičíte pak výrobek, na kterém pracujete.

Zkontrolujte nit a jehlu

Možná se budete divit, ale dost velkou lapálii dokáže nadělat špatné navlečení nitě nebo tupá či pokřivená jehla. Proto pokud stroj zadrhává, nešije nebo dělá nepravidelné stehy, zkontrolujte v první řadě navlečení a napnutí horní i spodní nitě. Pak se také zaměřte na jehlu, zda není tupá, ohnutá nebo špatně nasazená. 

Kam s ním

Šicí stroj byste neměli nechávat stát venku nebo tam, kde je vlhko. Vhodný není ani pokoj plný květin, kde je vyšší vlhkost vzduchu. Pokud stroj nepoužíváte, ochraňte jej před prachem. Někteří výrobci dodávají speciální kryty nebo kufříky, případně si můžete ušít originální krycí plachtu. Na drobnosti se zase může hodit kapsář, který si zvládnete ušít doma. Jak na to jsme psali zde. Jednou za dva roky byste měli šicí stroj svěřit do rukou servisu, který se postará o to, aby vaše stehy byly opravdu pevné a úhledné.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod