Pasivní kouření škodí i domácím zvířatům. Nejvíce kočkám

 Mazlíčci 
02. dubna 2020 08:11 / Blanka Štiková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Pasivní kouření vážně škodí nejen lidem, ale i domácím zvířatům Depositphotos
Mnoho lidí kouří, i když to škodí jejich zdraví. Jenže pokud mají kuřáci navíc ještě domácího mazlíčka, pak neubližují jen sobě, ale také svému zvířecímu kamarádovi.

Je známo, že pasivní kouření způsobuje zdravotní problémy lidem. Stejná rizika však hrozí i zvířatům u vás doma, a to hlavně psům a kočkám. Jak?

Co škodí?

Proč vlastně cigaretový kouř škodí zvířatům? Vaši domácí mazlíčci totiž jsou kvůli vašemu pravidelnému kouření v místnosti, kde žijí, vystavováni více než 4000 toxinů, přičemž 40 z nich může vyvolat rakovinu. Zvířata pak mají nejen vyšší riziko onemocnění rakovinou plic nebo jiným typem rakoviny, ale může se u nich taktéž objevit choroba kůže, očí či dýchacího ústrojí, což vyplývá z různých studií amerických vědců.

Nejhorší na tom je, že riziko pro mazlíčky není jen ve vdechování kouře. Škodlivé látky z cigaretového dýmu je mohou také ohrozit tím, že se hromadí všude v okolí, takže jsou i na nejrůznějších předmětech, které mohou zvířata snadno olizovat, což jim také přitíží.

Psi v ohrožení

A jak jsou na tom pejsci? To ukázala studie odborníků z univerzity v Oklahomě v USA, při níž byl odhalen děsivý fakt, a sice to, že psi dlouhodobě vystavovaní kouři z cigaret trpí častěji rakovinou plic. A kteří čtyřnozí kamarádi jsou v největším nebezpečí? Zvýšené riziko hrozí hlavně malým psím plemenům, která mají předpoklady k srdečním a plicním chorobám. Psi žijící u kuřáků jsou ale také například náchylnější k rakovině nosní sliznice.

Kočky v ohrožení

Kdo je na tom z domácích zvířat vůbec nejhůře? Nejzranitelnějšími domácími mazlíčky jsou prý kočky. Proč? Kočky si totiž velmi často čistí svůj kožíšek lízáním, což prý dělají až 30 % doby během svého bdění. Problém pak spočívá v tom, že se v jejich srsti ukládají škodlivé látky z cigaretového kouře. Právě proto jsou kočičí mazlíčci vystaveni vyššímu nebezpečí výskytu rakoviny ústní dutiny. Ale to není vše, kvůli pasivnímu kouření mohou získat také jiný typ rakoviny, a to maligní lymfom v lymfatických uzlinách, jenž je pro většinu zvířat smrtelný i během krátké doby.

A co ostatní

Kouř z cigaret ale může škodit i jiným zvířatům, která máte doma. Například kanárkům či papouškům může kvůli pasivnímu kouření hrozit onemocnění zápalem plic, který u nich často končí smrtí. Otázkou tedy je, zda za to cigareta páníčkovi stojí.

Závěr

Možná je na čase zvážit zahození cigaret, a pokud nechcete přestat kouřit úplně, tak alespoň nekuřte před svými mazlíčky, neboť ti si zdravotní potíže určitě nezaslouží. Nezapomínejte tedy na vaše zvířecí kamarády a berte na ně ohledy. Dále čtěte: Víte, proč váš pes pojídá trávu? Důvodů je více.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve