Nová okna přinesou lepší kvalitu bydlení

 Dům 
05. března 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výměna oken zlepší kvalitu bydlení Internet
Nová okna – ať už fasádní nebo střešní – vám přinesou novou kvalitu bydlení. V počátku sice budou zapotřebí mírné investice, které se vám ale postupně vrátí úsporou energie.

Právě úspora energie představuje dnes nejvýraznější trend v oblasti bydlení. Z toho vyplývají hlavní požadavky na nová okna. Netěsnostmi starších oken totiž uniká z budov opravdu velké množství energie. A to nejen v zimě v podobě chladu, ale také v letním období v podobě vstupujícího horka, které vás nutí interiér klimatizovat. 

Důvodů může být více

Energetická úspora není jediným důvodem, proč se vyplatí provést výměnu oken. Moderní okna fasádní i střešní dokážou plnit řadu funkcí, které v souhrnu zajišťují vyšší kvalitu vnitřního prostředí. Z hlediska zdraví je nedůležitější přísun světla i čerstvého vzduchu do interiéru, ale vzrůstá také význam kvalitní izolace proti hluku a spolehlivého zabezpečení objektu. Nová okna vám nabídnou podstatně delší životnost a elegantní vzhled.

Výměna střešních oken

Pro správné fungování střešních oken je zásadní správně provedená montáž. Odborníkovi zabere výměna střešního okna dvě hodiny. Probíhá v následujících krocích:

  • Kontrola, zda souhlasí typ a velikost okna a zda máte správné lemování pro usazení nového okna do střechy.
  • Vysazení starého okenního křídla. Je třeba odstranit krytinu kolem okna, původní lemování vymění, plisovanou manžetu, původní tmel i montážní úhelníky, které držely rám okna.
  • Vyjmutí rámu okna. Je třeba začistit hranu ostění a olemovat ostění krycí parotěsnou páskou, která přichytí původní parotěsnou fólii na ostění.
  • Kontrola stavu a množství tepelné izolace mezi ostěním a krovem. Případně následujte doplnění nebo výměna z vlhké izolace.
  • Nasazení rámu nového okna na ostění. Rám okna musí dokonale lícovat s ostěním. Ke krovu ho připevníte pomocí úhelníku na bocích okna.
  • Na vnější boky okenního rámu se připevní zateplovací lišty, které se nalepují.
  • Následuje oblepení rámu oboustrannou lepící páskou pro uchycení difuzní folie po celém obvodu okna.
  • Do spodní části okna je nutné umístit plisovanou manžetu.
  • Dokončení kladby lemování se provádí přesně podle montážního návodu.
  • Na závěr je nutné nasadit křídlo v poloze, jako by bylo otevřené a zcela otočené.
  • Zbývá kosmetika, začištění spáry kolem rámu, nanesení silikonizovaného polyakrylátového tmelu do všech spár a začištění dohladka.

Výměna fasádních oken

U fasádních oken mohou být různé vstupní podmínky, proto je základem každé výměny okna pečlivé zaměření výchozího prostoru. Je třeba zjistit typ stávajících oken, a podle toho zvolit postup výměny a rozměr nových oken. U nezateplené fasády počítejte předem s budoucím zateplením domu zvenčí. Proto je dobré v rámci výměny okna buď rozšířit, anebo zvýšit jejich počet. Vlastní výměna není problém. Staré okno se vybourá, prostor okna se vyčistí a osadí se nové okno, většinou na polyuretanovou pěnu. Pro správnou polohu rámu okna použijte vodováhu. Pokud je to možné, instaluje se parotěsná uzávěra na montážní spáry zevnitř. Poslední fázi tvoří zednické začištění a osazení parapetu. Dále čtete: Zesvětlete si podkroví střešními okny, vikýři i světlovody.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47