Víte, že i alergici si mohou domů pořídit kočku? Jen musí dodržet několik zásad

 Mazlíčci 
21. března 2019 11:20 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Chovat kočky zvládnou i ti, co na ně mají alergii Depositphotos
Pokud toužíte po tom mít doma kočku, ale brání vám v tom fakt, že jste vy nebo někdo z vaší rodiny alergik, máme pro vás dobrou zprávu. Alergici a kočky totiž dokáží žít pohromadě, jen musíte vědět, jak na to.

Pokud máte alergii na kočky, pak v podstatě reagujete na kočičí alergen bílkoviny, který je obsažen v kočičích slinách a potu. Tyto alergeny se samozřejmě usazují také v kočičí srsti a poté i v celé domácnosti

Nespoléhejte na imunitu

Někteří lidé tvrdí, že se na kočku postupně stali imunní, že se z alergie „vyléčili“. V některých případech se to může stát, ale rozhodně na to při pořizování nové kočky nespoléhejte. Je možné, že alergická reakce se při intenzivnějším kontaktu s alergenem zhorší.

Pokud si pořizujete novou kočku a máte starosti s alergií, zvolte raději krátkosrsté plemeno, které u vás doma zanechá méně srsti než dlouhosrsté. Zajímáte-li se o čistokrevné kočky, doporučují odborníci například plemeno Devon nebo Cornish Rex. Tyto kočky nemají některé vrstvy chlupů jako ostatní plemena, takže reakce na ně může být slabší. Plemeno Sphinx je zcela bez srsti a je nesmírně přítulné. Pamatujte ale, že všechny kočky se olizují a češou, přičemž alergická reakce je způsobena jak srstí, tak slinami.

Máte-li kočku, nejlepším způsobem, jak se vypořádat s alergiemi, je pečlivost. Pravidelně doma utírejte hladké povrchy a často vysávejte. Pravidelně také umývejte pelíšek, ve kterém vaše kočka spí.

Pozor na koberce

Vaší kočce můžete také omezit přístup do některých částí domu. Kočka by rozhodně neměla chodit do alergikovy ložnice. V místnostech s dřevěnými podlahami se zachytí méně alergenů než v místnostech s koberci a lze je snadněji čistit. Pokud máte v domě koberce jen v některých pokojích, měli byste do nich zakázat kočce přístup.

Čalouněný nábytek také zadržuje mnoho alergenů, takže je lepší k němu kočku nepouštět nebo jej mít v místnostech, kam kočka nesmí.

Kartáčujte kočku

Četnost alergických reakcí dále snížíte tím, že budete kočku často kartáčovat – uvolněná srst se tak nedostane do vzduchu. Česejte kočku nejméně jednou týdně, raději však častěji.

Kočku důkladně češte především na jaře, kdy se zbavuje zimní srsti. Pokud je to možné, měl by kočku česat někdo, kdo není alergický, a to nejlépe venku.

Čistěte kočičí toaletu

Je také vhodné pravidelně čistit kočičí toaletu, protože proteiny, které způsobují alergickou reakci, se nacházejí nejen ve slinách a chlupech, ale také v moči. O tom, jak se o kočičí záchod starat, jsme psali zde.

Pokud alergie na kočku bude přetrvávat, je dobré se poradit s lékařem o lécích proti alergii, které vám mohou ulehčit život.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve