Než začnete stavět dům, dejte si pozor na několik věcí

 Dům 
08. května 2020 10:46 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Před stavbou domu se ptejte na reference JumpStory
Člověk staví dům jednou za život, maximálně dvakrát. Je to investice na mnoho let, proto je potřeba si vše dobře rozmyslet. Jakákoliv chyba by vás mohla vyjít draze.

Důležité je projít si nabídky dodavatelů rodinných domů. Pokud máte projektanta, zeptejte se, jestli se zabývá i realizací nebo jestli spolupracuje s realizační společností. Najít kvalitního dodavatele stavby totiž nemusí být jen tak, takže je lepší to spojit přímo s projektantem. Projekční firma by měla automaticky obstarat i příslušná povolení související se stavbou nebo umět zajistit hypoteční úvěr.

Co za kolik

Nejdůležitější věcí u stavby domu je cena. Proto si ve smlouvě dejte záležet na tom, aby bylo přesně napsáno, co kolik peněz bude stát. Musí být určeno, kolik bude za materiál, kolik za služby a podobně. Dobré je uvést i způsob splácení. Většinou se stavba platí postupně, část třeba při podpisu smlouvy, část při dokončení některé z částí, část při předání, ale je to vždy na domluvě.

Stejně jako cenu si hlídejte i termíny. Důležitý je nejen termín dokončení, ale i termín zahájení prací. Problémy mohou vznikat například kvůli počasí v zimě, na druhé straně to ale berte v potaz, protože některé práce v zimě dělat nelze. Pokud firma nestaví celý dům a zasahují do toho jiné firmy, je potřeba to ve smlouvě zohlednit.

Dobrá reference

Základem je vždy dobrá reference, takže se klidně ptejte po známých a v okolí na firmu, která vám dům bude projektovat a stavět. I u společnosti se můžete informovat, kolik domů už vyprojektovala nebo postavila. Můžete se také podívat na recenze na internetu.

Vzorový dům

Výhodou je, pokud má firma vzorový dům. Můžete se do něj podívat a ověřit si, jestli vám vyhovuje rozvržení místností, jejich velikost a kvalita provedení. Můžete si prohlédnout podlahy, zaklepat na stěnu, podívat se na obklady v koupelně, prozkoumat omítky a také se zaměřit na detaily. Klidně si můžete přizvat odborníka, který vám s hodnocením pomůže. Pokud vzorový dům firma nemá, je možné, že by byla schopná domluvit prohlídku v některém z realizovaných domů.

Člen organizace

Napovědět o kvalitě vám může i to, jestli je firma členem nějaké profesní organizace. Pokud v ní ale není, nemusí to znamenat, že je špatná. Zajímejte se také o záruky. Na nosnou konstrukci bývá i desítky let. Ptát se můžete na to, jak firma nedostatky odstraňuje. I když si vyberete nějaký dům, můžete si do něj zabudovat vlastní věci. Pokud je firma šikovná, měla by se s tím lehce vypořádat a neměl by to být problém. Zároveň se ale ptejte na to, kolik vás taková změna bude stát. Co zařídit před stavbou domu, jsme psali zde.

Témata: dům, stavba, firma, reference
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve