Jak si spočítat, kolik svítidel musíte pořídit, abyste měli v místnosti dostatek světla

 Dům 
09. května 2020 10:13 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Správné osvícení pokoje lze spočítat Depositphotos
Hodně lidí přemýšlí nad tím, kolik svítidel pořídit, aby v místnosti byl dostatek světla. Jestliže nevíte, zda budou stačit tři světla do kuchyně nebo lustr a dvě lampičky do dětského pokoje, jednoduše si to vypočítejte. A hned budete v obraze.

V jednotlivých pokojích by vždy měl být dostatek světla tak, abyste si neničili oči. Na druhou stranu ani přesvícení není pro oči moc dobré. Ideální je mít světla tak akorát, což lze snadno spočítat. Zásadní je znát počet lumenů a velikost pokoje.

V současné době se v souvislosti s osvětlením zmiňuje hlavně design a úspornost. Ale stejně tak důležité je mít osvětlení, které poskytne dostatek světla. A to ať už jde o populární LED svítidla, nebo světla, která budou mít jako zdroj halogenové žárovky či kompaktní zářivky neboli úsporky.

Zásadní je světelný tok

Dříve se při nákupu světelných zdrojů zkoumal především výkon, tedy počet wattů. Dnes už je rozhodujícím parametrem světelný tok, který je definován počtem lumenů. Tento údaj zjistíte na krabičce každé žárovky.

Pak budete ještě potřebovat znát plochu pokoje a jeho účel, je logické, že v kuchyni bude potřeba více světla než třeba v garáži.

Držte se norem

Pokud nevíte, jaká intenzita osvětlení v luxech (lx) je vhodná do té které místnosti, nevadí. Už dávno před vámi to spočítali odborníci a údaje odpovídají normám ČSN.

  • 50 lx - sklepy
  • 75 lx - parkovací prostory a garáže
  • 100 lx - komunikační prostory, chodby, skladiště
  • 150 lx - schodiště, předsíně se zrcadly, garáže s dílnou
  • 200 lx - spíže, šatny, koupelny, toalety, jídelny
  • 300 lx - čtení, dětský pokoj, herna, učebna, kanceláře
  • 500 lx - kuchyňské linky

Vypočítejte lumeny

Z výše uvedeného tedy vyčtete počet luxů a pak stačí jen tuto hodnotu vynásobit počtem čtvrečních metrů a zjistíte počet lumenů. Například pro dětský pokoj o rozloze 10 m² tak bude potřeba kolem 3 000 lumenů. Tento údaj samozřejmě rozpočtete mezi více svítidel, nejčastěji mezi lustr, dvě lampičky (na stole a nad postelí) a například ještě bodovku nad hracím koutkem. 

Samozřejmě nemusíte si vše přepočítávat, existují i doporučené hodnoty pro stále více oblíbená LED svítidla. Pro kuchyň a pracovnu odborníci radí LED osvětlení o poměrném výkonu 4 W/m², o něco méně, 2 až 3 W/m², pro obývací pokoj, koupelnu, dětský pokoj, ložnici a s přihlédnutím k bezpečnosti i pro schodiště. Pro chodbu a sklep postačí 1 až 2 W/m². 

A ještě poslední rada na závěr, při plánování osvětlení nezapomeňte vzít v potaz i tvar místnosti, rozvržení oken, výmalbu a světlost/tmavost nábytku. O tom, že špatné osvětlení může způsobit únavu i blbou náladu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít