Když nefunguje ústřední topení dobře, zkuste ho propláchnout

 Dům 
17. ledna 2020 13:07 / Mirka Malá
  4
📷
4 fotografie v galerii
Ústřední topení je nutné pravidelně čistit Depositphotos
Systém vytápění ústředního topení dnes využívá většina domů. Pomocí kotlů na různé druhy paliv dům vytápíme prostřednictvím radiátorů v jednotlivých místnostech. Často ale radiátory netopí správně.

Pokud máte ve svém domě systém ústředního topení, možná je pro vás překvapením, že je potřeba jej pravidelně čistit. To znamená, že je nutné pravidelně vypustit a propláchnout napájecí a expanzní nádobu. Tím odstraníte kal a rez, které velmi často stojí za tím, že na vašich radiátorech jsou studená místa, nebo se vaše radiátory velmi často zavzdušňují.

Jak na to

Před vyplachováním expanzní nádoby nezapomeňte především uzavřít napájecí plovákový ventil, pokud ho vaše expanzka má. Následně pomocí hadice vypustíte veškerou vodu do připravených nádob.

Poté expanzní nádobu naplňte obvyklým způsobem a vodu z ní opakovaně vypouštějte do chvíle, než bude naprosto čistá. Do vody při posledním napuštění přidejte antikorozní tekutinu, čímž prodloužíme životnost  svých radiátorů. 

Celý systém propláchněte jednou za rok

Celý systém ústředního topení bychom měli propláchnout jedenkrát za rok. Odstraníme tím usazené nečistoty a rez, čímž dosáhneme maximální účinnosti našeho ústředního topení. Pokud zjistíte, že vám někde radiátor už proreznul, neváhejte s jeho výměnou. Situace se totiž bude pouze zhoršovat a můžete si zadělat na velký problém.

Propláchněte také plynový kotel

Proplachovat kotel není nutné příliš často, časem se ale i do něj dostanou nečistoty. Před vypouštěním kotle uzavřete přívod plynu a poté i přívod vody k samotnému kotli. Hadicí z vypouštěcího kohoutu začnete vypouštět vodu. Když ta začne vytékat, otevřete ještě odvzdušňovací ventily na radiátorech.

Poté, co kotel zbavíte usazenin a špíny, propláchněte ho ještě čistou vodou. Pak zavřete vypouštěcí kohout a naplňte topení. Hořák kotle zapalujte až ve chvíli, kdy je kotel naplněn. Odvzdušňovací ventily nechte otevřené, dokud slyšíte vodu, kterou se plní trubky. Poté je uzavřete a po několika hodinách provozu radiátory odvzdušněte. Dále čtěte: Pokud myčka zapáchá nebo špatně myje, stačí pár kroků a bude zase fungovat jako nová.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve