Maranta je krásná pokojovka, která zaujme netradičními listy

 Dům 
20. května 2020 08:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Za péči se maranta odvděčí krásným pohledem Depositphotos
Jednou z oblíbených pokojových rostlin je maranta, které se často přezdívá rostlina modlitby. Pro péči to není snadná rostlina, ale když se budete snažit, odvděčí se vám zdravým růstem a hezkým vzhledem.

Maranta má oválné zelené listy s tmavě zelenými až červenými skvrnami. Podle tvaru skvrn se rostlině někdy říká i králičí stopa. Je pro ni vhodné stinné stanoviště. Přesto má ráda teplo, je schopná snést teplotu až ke 30 stupňům Celsia. Nejvíce jí ale vyhovuje obvyklá pokojová teplota kolem 22 až 24 stupňů Celsia. Klesnout by neměla pod 10 stupňů Celsia. Při chladném počasí se rostlině stáčejí listy.

Pozor na sucho

Maranta má ráda vodu. Zemina v květináči by proto nikdy neměla vyschnout. Zalévejte ji měkkou odstátou vodou. Pokud klesne teplota, zálivku omezte. Když má nedostatek vody, listy zespodu žloutnou nebo se na nich objevují neobvyklé skvrny. Vhodná je také vysoká vlhkost vzduchu, a to až kolem 80 procent. Rostlinu proto často roste vodou.

V létě hnojte asi jednou za dva týdny polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro pokojové rostliny, které rozpustíte ve vodě. Na dno květináče dejte malé kamínky pro odtok zbytečné vody. Zeminu příliš nestlačujte. Maranta má ráda lehkou a propustnou zeminu, která se z části skládá z rašeliny. Nejvhodnější je zemina, ve které je listovka, rašelina, kompostovaná zemina a písek.

Přesazujte jednou za rok na jaře. Rostlinu můžete rozdělit na dvě části a potom ji přesadit do menších květináčů. Maranta se může množit i řízky z listů. Nejméně častý způsob rozmnožování je pomocí semen. Klíčení totiž trvá dlouho a hrozí plíseň.

Různé problémy

Rostlina může mít několik chorob. Hnědé a zaschlé listy způsobuje suchý vzduch. Musíte odstranit odumřelé části. Pokud jsou listy pokroucené a skvrnité a spodní listy žluté, důvodem je nedostatek vody. Pokud listy opadávají, je suchý vzduch, na který jsou maranty velmi citlivé.

Ochablé a uhnilé stonky značí velké chladno nebo v zimě příliš vlhký substrát. Pokud jsou listy popálené a ztrácejí barvu, důvodem je silné slunce. V takovém případě je potřeba rostlinu přemístit na stanoviště se stínem. Mezi nejznámější škůdce patří svilušky, třásněnky, červci a mšice. O hnědnutí tújí jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod