Začíná období bezu. Vyrobit si z něj můžete nejen léčivý sirup, ale i kosmetiku

Černý bez už naši předkové považovali za všelék
📷
Dalších 5 fotografií v galerii
 Ostatní 
23. května 2020 08:40 / Depositphotos
  3   0
Na mnoha místech již začal kvést černý bez. Byla by škoda tuto léčivku nechat jen tak bez povšimnutí. Vyrobit si z ní můžete nejenom léčivý sirup.

Černý bez už naši předkové považovali za všelék. Dokonce se mu přisuzovala i kouzelná moc. Lidé si jej vysazovali v okolí chalup, aby je chránil před zlými silami, a těhotné ženy líbaly jeho větve ve víře, že to přinese štěstí nenarozenému dítěti. A když dívka o Štědrém večeru zatřásla bezovou větvičkou a pronesla: "Třesu, třesu bez, pověz ty mi, pes, kde můj milý dnes", tak mohla podle štěkotu psa vyvěštit, odkud pro ni přijde ženich. I když už si dnešní moderní ženy hledají partnery jiným způsobem, na květy nebo plody bezu řada lidí vyráží s košíčky i dnes.

Zásobárna vitaminů

V květech černého bezu lze najít celou řadu zdraví prospěšných látek. Obsahuje vitaminy A, B1, B2, B3 a C, dále bioflavonoidy, většinou flavony a flavonoly, které jsou nejčastěji známé pro své antioxidační, protirakovinné, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Bezové květy obsahují chlorogenové kyseliny, jako je kyselina skořicová, které mohou pomoci proti alergiím, regulovat hladinu glukózy v krvi. Také jsou přínosné pro trávicí systém, protože mají projímavé účinky. Pomáhají tedy proti zácpě a pomáhají při detoxikaci.

Jak sušit květy

Pokud se vydáte sbírat květy, vyberte si pro to slunné počasí, ideálně okolo poledne. Vybírejte takové květy, které nejsou ještě plně rozvité. Květy rozprostřete stonky vzhůru do lísek nebo na síta, která jste předem vyložili čistým papírem. Takto nechte květy ležet přes noc, kdy pěkně zavadnou a navíc se z nich většina hmyzu odstěhuje jinam. V případě sušení je třeba zvolit stinné místo či sušit uměle při teplotě do 40 °C. Při tomto procesu je potřeba, aby sušení probíhalo rychle, protože květy rychle hnědnou. Správně usušené květy by měly mít žlutou barvu. Ty pak ochraňte před vlhkostí. Nejlepší volbou pro skladování jsou dobře uzavíratelné sklenice s těsnícím víčkem. Další použití je už na vás. Připravit si můžete léčivý čaj nebo třeba léčivou kosmetiku.

Ideální na pleť

Černý bez má skvělé protizánětlivé účinky, takže si skvěle dokáže poradit s různými problémy, jako je ekzém, lupénka, svědění, dermatitida, akné apod. Můžete jej využít také k čištění podrážděné pokožky, prasklin, odřenin, po slunění. Pokud si z něj připravíte pleťovou vodu, vaše plěť bude projasněná, sjednocená a bude mít svěží a zdravý vzhled. Kromě toho dokáže zmírnit tvorbu vrásek, ale také zesvětlit pihy či stařecké skvrny a další.

Výluh a maska

Výluh z černého bezu připravíte velmi snadno. Usušené květy zalijete horkou vodou a vychladlým výluhem potřete pleť. Nechejte působit 10 minut, poté obličej omyjte vlažnou vodou. Z bezu si můžete připravit také pleťovou masku, a to smícháním černého bezu, heřmánku a lípy, kdy se smíchá stejný díl sušených květů a přelije se vroucí vodou tak, aby se vytvořila kašovitá směs. Ještě teplou směs zabalte do gázy a přiložte na pleť a nechte působit 20 minut. Pak pleť omyjte.

Květová voda 

Květy můžete louhovat i za studena. Díky tomu získáte pleťovou vodu, která má skvělé hojivé účinky a zároveň pleť zkrášluje. Květy nechejte ve vodě nejlépe přes noc. Takto připravenou pleťovou vodu používejte ráno i večer k očištění. Voda je bohatá na mastné kyseliny, flavonoidy, steroly. Skladujte ji v lednici a spotřebujte nejlépe do dvou týdnů.  

Olejový macerát a krém

Z květů si také můžete připravit olej. Ten získáte tak, že sušené květy naložíte do kvalitního za studena lisovaného oleje, necháte stát dva až tři týdny na slunném místě. Květy musí být ponořené pod hladinou oleje. Pravidelně olej kontrolujte, aby se vám na povrchu neobjevila plíseň. Takto získaným bylinkovým olejem můžete potírat místa při kožních problémech, ale můžete ho používat i k pěstění pokožky. A pokud si jej přidáte do svého oblíbeného pleťového krému nebo bambuckého másla, získáte krém, který příjemně zvláční vaši pleť. Bambucké máslo určitě oceníte i při přípravě jiných kosmetických produktů, například domácího krému na holení. Jak na něj jsme psali zde.

Šárka Sokolská | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Poznejte unikátní evropské území ležící na území České republiky

Věda & Vesmír

Saint Helens je nejnebezpečnější sopka v Severní Americe. Před čtyřiceti lety způsobila ničivou tragédii

Bydlení

Podle čeho vybrat mop, abyste zvládli úklid s minimální námahou a dokonalým výsledkem