Vybíráme škrabadlo pro kočku. Důležitá je stabilita, výška, ale i materiál

 Mazlíčci 
18. května 2020 10:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Škrabadlo by v domácnosti s kočkou chybět nemělo Depositphotos
Chcete potěšit svoji kočku a pořídit jí do bytu škrabadlo? Při výběru se zaměřte na stabilitu, výšku i materiál.

V první řadě si ujasněte, kam škrabadlo umístíte. Podle toho můžete zvolit ideální velikost a tvar. Do malého bytu je vhodné pořídit sloupkové škrabadlo potažené sisalovým lanem nebo takové, které lze zavěsit na stěnu. Typy k pověšení na zeď jsou zezadu opatřeny dřevěným prkénkem, aby nehrozilo nebezpečí prodření a poškrábání zdi. Při instalaci však dbejte i na výšku plochy, kočky se totiž při škrábání rády protahují a musí mít možnost natáhnout packy až nahoru.

Záleží na prostoru

Pokud to doma prostor dovolí, sáhněte po větších a vyšších typech. Většina koček miluje výšky, takže čím bude škrabadlo vyšší, tím bude kočka spokojenější. V žádném případě však nepodceňujte masivní základnu, která je nejdůležitějším bodem. Soustřeďte se na rozložení prvků tak, aby bylo škrabadlo maximálně stabilní.

V případě, že máte doma extrémně aktivní kočku, která potřebuje být neustále v pohybu, sáhněte po škrabadlu s ukotvením do stropu. Obrovskou výhodou je stabilita. Navíc je mnohdy doplněno o různé houpačky, závěsné hračky a ve většině případů i o pelíšek, ve kterém může domácí mazlíček odpočívat. Výjimkou nejsou ani odpočívadla, která jsou většinou plyšová, aby byla pro kočky pohodlná. Vybrat si můžete z mnoha barev, aby se vám hodilo do interiéru. Pokud chcete vaší kočce dopřát opravdový ráj, podívejte se na kočičí stromy. Jsou vhodné pro umístění především v interiéru bytu nebo domu, balkonu nebo zimní zahrady.

Pro starší i lenivější

V případě, že máte kočku, která nevyhledává zvýšená místa nebo je jednoduše starší a spíše ráda lenoší, poohlédněte se po škrabadle s domečkem a sedátky. Právě sedátka jsou velmi důležitá, protože z nich může zvíře hlídat pohyb v celém bytě. O pěti tipech, jak se postarat o kotě, jsme psali zde.

Škrabadla bývají často potažena kobercovinou, pro kočku je ale zásadní, aby byl materiál na škrabadle jiný než ten, který máte doma. Kočce totiž nevysvětlíte, že je v pořádku škrábat koberec na kočičím stromě, ale ne koberec na podlaze. Ideální je sisalový koberec, drápky se do něj nechytají a kočky si je mohou brousit i delší dobu. Podobné je sisalové lano, koťátkům ale může vadit vrstvení provazu nad sebou. Zvažte
tedy, jak moc si vaše kočka drápky brousí a jak je má silné.

Kolik koček, tolik škrabadel

V každém případě je při koupi nutné zohlednit počet koček v domácnosti a rozhodně nepořizovat všem dohromady pouze jedno škrabadlo. Z toho můžou totiž vzniknout velmi nepříjemné rozbroje. Na závěr myslete na to, že není pravidlem, že na škrabadlo začne kočka chodit sama od sebe. Jako prostředek k naučení lze použít sprej s kočičími feromony.

Co se týče ceny škrabadel, ta úplně základní pořídíte za pár set korun. Čím větší a propracovanější typy zvolíte, tím budou dražší. Částka se může vyšplhat klidně až k několika tisícům korun.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008