Využití zubní pasty v domácnosti. Odstraní škrábance, vybělí tenisky, vyčistí žehličku

 Ostatní 
27. května 2020 08:40 / Eva Vogelová
  0
📷
9 fotografií v galerii
Pastu nemusíte využít pouze na čištění zubů  JumpStory
Zubní pasta je nedílnou součástí hygienických potřeb každého člověka. Bez ní by čekárny u zubaře praskaly ve švech. Chrání sklovinu, eliminuje zubní plak a udržuje svěží dech. Málokdo však ví, že pasta se dá využít i jako univerzální pomocník v domácnosti. Co všechno s ní lze provést?

Zubní pasta dělá člověku společníka již pěknou řádku let. První zmínky o čištění zubů pomocí speciální hmoty nalezneme již pět tisíc let před naším letopočtem. Nepředstavujte si však pastu, jak ji známe dnes.

Většinou šlo o směs podivných ingrediencí jako prach z rozdrcených kopyt volů, spálených skořápek od vajíček a kostní moučky. Produkce past podobných těm současným započala až v osmnáctém století. Díky postupnému zdokonalování se z pasty stal skvělý čistič. A nejenom zubů.

Zašlé boty

Zubní pasta díky složení dokáže vyčistit staré zašlé tenisky. Z ponuré šedé se opět stane zářivě bílá. Smíchejte jednu lžíci pasty, lžíci jedlé sody a přidejte malé množství vody. Do vzniklé kašičky namočte kartáček na zuby a jemně přejíždějte krouživými pohyby po povrchu boty. Opláchněte vodou a proces opakujte, dokud nebudou tenisky čisté.

Zanesená žehlička

Stejnou směs lze použít i na nánosy minerálů na žehličce. Zubní pasta s jedlou sodou si hravě poradí i s takovou nečistotou. Kápněte mix na zašpiněná místa a pomocí hadříku či houbičky pomalu drhněte. Nezapomeňte na schované okraje, kde se tvoří nejvíce usazenin.

Škrábance

Díky složení pasty lze nejenom odstranit nečistoty, ale i drobné škrábance na různých površích. Obrousit malé rýhy lze například na povrchu okenních skel, displeji telefonu či starších CD a DVD. Naneste pastu a jemným hadříkem kružte na poškozeném místě.

Lak na nehtech

Pasta dokáže posloužit i jako efektivní odlakovač nehtů. Smíchejte ji spolu s vodou a citronovou šťávou a následně do směsi ponořte prsty. Pak už jen stačí vatička či kartáček na manikúru a můžete si zkrášlit nehty novým lakem.

Zápach z česneku

Určitě se vám stalo, že po krájení česneku či cibule vám na rukou zůstal nepříjemný zápach. Mýdlo si s takovým problémem nedokáže dobře poradit, ale pasta ano. Naneste ji na pokožku místo mýdla a s výsledkem budete nadmíru spokojeni. Přečtěte si, jak v domácnosti prakticky využít kondom.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod