Na dominantního psa tvrdá ruka nestačí. Poradíme, jak na něj

 Mazlíčci 
26. května 2020 07:48 / Mirka Malá
  9
📷
4 fotografie v galerii
Na dominantního psa dominantní výcvik neplatí Depositphotos
Mnoho lidí stále věří, že výcvik dominantních psů je jediným způsobem, jak úspěšně vychovat svého psího společníka. Není to ale pravda.

Když nás pes neposlouchá, slýcháme jednu jedinou radu. "Musíte mu ukázat, kdo je tady šéf." Není to ale pravda a tuto desetiletí zajetou formuli je už konečně potřeba opustit.

Objevte lepší způsoby výcviku psů

Existují totiž tréninkové metody, které využívají pozitivních efektů tréninku, jako jsou   pochoutky, hry a taky spousta chvály.

Teorie učení podporující tento typ výcviku je taková, že všechna zvířata, včetně nás lidí, opakují chování, které je nějak odměněno. V pozitivních kruzích pro výcvik psů pravděpodobně uslyšíte srovnání mezi posilováním žádoucího chování u psů s tím, jak podporujeme učení u malých dětí. Proto se také tyto techniky pozitivního učení ukázaly jako neuvěřitelně účinné a prospěšné pro psy, trenéry i majitele zvířat.

V čem spočívá pozivitní trénink psa

Pozitivní výcvik spočívá tedy především v tom, že pes bude odměněn, pokud něco udělá správně, nebo splní váš požadavek. To je vlastně úplný opak dominantního tréninku, kdy je pes naopak trestán, když něco neudělá správně.

Pokud si myslíte, že pozitivním tréninkem budete svého psa akorát uplácet za dobré chování, není to pravda. Pes si v čase totiž uvědomí, že udělat něco správně, tedy především poslechnout váš povel, je vlastně mnohem lepší, než mít svoji hlavu. Páníček ho totiž přinejmenším pochválí, a to mají pejci velmi rádi.

Dalším podpůrným argumentem pro pozitivní trénink psů je fakt, že soužití lidí a psů se za poslední desetiletí citelně změnilo. Dnes jsou psi fakticky členy domácnosti, mnohdy jsou to pro své majitele další děti, o které se staráme s největší láskou. Spí s námi v posteli, cestují s námi, večer odpočívají na našem gauči a jídlo do misky dostanou dříve, než si vy sami nandáte večeři.

Takže pokud váš pejsek projde dveřmi dříve než vy, není to nic vážného. Vaše děti jsou také často ve dveřích dřív.

Pokud tedy je váš pes členem vaší rodiny, není třeba na něj aplikovat dominantní výcvik. Bohatě stačí, když ho pozitivním tréninkem naučíte základní povely, váš pejsek vám vaše přání nakonec rád splní. Dále čtěte: Psi se stávají v pubertě potížisty stejně jako lidé.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008