Libeček je silné koření s léčivými účinky. Jeho pěstování je snadné na zahradě i doma

 Zahrada 
27. května 2020 10:55 / Marie Popelková
  1
📷
7 fotografií v galerii
Libeček má blahodárné účinky Depositphotos
Zajímavým kořením je libeček, který můžete pěstovat v záhoně na zahradě, nebo doma v květináči. Hodí se do polévky, omáček i na grilování. Má léčivé účinky, pomáhá například při problémech trávicího ústrojí.

Libeček lékařský se často pěstoval dříve, časem ale postupně začal ze zahrádek mizet. Většinou ho mají jen lidé na venkově, přestože je to zajímavé koření, které se ne nadarmo přirovnává k maggi. Může vyšperkovat polévku, ale také například maso.

Rozdělení kořenů

Nejrychlejší variantou je pěstování z kořenových puků. Rostlině rozdělení kořenů nevadí. Navíc zasazená část vyroste rychle. V konečném důsledku může vyrůst rostlina vysoká jako člověk, takže myslete na dostatečný prostor.

Sázet můžete i semena ve dvou obdobích. Hodí se to brzy na jaře v březnu a dubnu, nebo koncem léta v srpnu a září. V teplejších místech lze uspět i se zasazením v říjnu. Semena musejí být v hloubce do pěti centimetrů. Pokud sázíte v záhonech, řádky by měly být od sebe asi půl metru.

Nečekejte žádný rychlý růst, naopak musíte libečku dopřát hodně času, protože klíčí pomalu. Když doroste výšky asi deseti centimetrů, je možné ho přesadit na trvalé stanoviště a přebytečné sazeničky můžete znovu zasadit nebo je dát někomu jinému. Na jednu domácnost stačí jedna rostlina.

Vhodná půda

Libečku stačí běžná zahradní půda, která je hluboká, humózní a má dostatek živin. Naopak mu nevyhovuje těžká nebo mokrá půda. Pokud není dlouhé sucho, není potřeba libeček ani zalévat. Stanoviště mu vyhovuje jak na slunci, tak v polostínu. Nevhodné je pro něj zcela zastíněné místo.

Nevysazujte ho tam, kde jste pěstovali mrkev nebo petržel s koprem, protože by se mohly objevit choroby. Na jednom místě zůstává několik let. Kvete v červnu. Semena z odkvetlého květenství sama vypadávají.

Aromatické koření

Z libečku se dají využít listy i semena a také kořeny. Vůně libečku připomíná koření do polévky. Má zajímavé a silné aroma a přirovnává se k maggi. Jeho vůně je velmi výrazná, proto stačí dát do jídla trochu. Použít ho můžete do polévky, do omáčky, k různým masům i do marinád na grilování. Hodí se i do salátu a můžete si s ním vymyslet, co chcete a bude vám chutnat.

Libeček má také blahodárné účinky. Zlepšuje trávení, pomáhá při nadýmání a pozitivní vliv má i na rozpouštění žlučových nebo ledvinových kamenů. Lihový výluh ze semen se dá pít s medem, čaj zase ulevuje při nemocích jako dna nebo revmatismus. Podporuje i krevní oběh. Pozor by si měli dát lidé s nemocemi ledvin, pro které není vhodný. O účincích anýzu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47