Mléko pomůže ochránit úrodu před plísní i hnilobou. Navíc vyživí půdu

 Zahrada 
11. června 2020 07:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mléko je prospěšné i pro zahradu Pexels
Obejít se na zahradě bez chemie? Jde to. Stačí mít pouhou jednu surovinu, kterou máte všichni v lednici. Obyčejné mléko.

Již od útlého věku slýcháváme, že mléko je zdravé, protože obsahuje hodně vápníku a spoustu vitaminů. Mléko si tak často dopřejeme k snídani, dáváme si jej do kávy, je součástí také různých dezertů a zmrzlin. Mléko je také častou přísadou kosmetických produktů. Ale tušili jste, že jeho schopnosti lez využít i na zahradě? Dáme vám tipy, kde všude jej můžete uplatnit.

Může zabránit plísním

Mléko je skvělým prostředkem proti hnilobě a plísni rostlin, zejména na rajčatech. Připravte si směs z jedné části mléka a dvou až tří částí vody. Tou každých deset dnů stříkejte rostliny. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte směs na začátku sezony jako preventivní opatření.

Zlepšuje zdraví půdy

Díky vitaminům obsaženým v mléce jej můžete použít v půdě nebo kompostu. Půda, která mléko absorbuje, tak bude obohacena o některé vitaminy a také tuky. Navíc cukr, který obsahuje, přispívá k hojnějším a hlavně zdravějším plodinám. Jestliže mléko aplikujete na rostliny, které jsou na přímém slunci, působí díky svým vlastnostem také jako dezinfekce.

Mléko, melasa a soda

Mléko společně s melasou zesilují množství obsažených cukrů, které pomáhají rostlinám zůstat silné. Rovněž je tato směs účinná proti plevelům. Mléko může být také použito v kombinaci s jedlou sodou. Používá se preventivně k ochraně zeleniny a zvláště vhodné je pro ošetření brambor, jejichž nadzemní část chrání před plísní. Postřik si připravíte z litru mléka, lžičky jedlé sody a deseti litrů vody. Tento postřik by měl fungovat i proti mandelinkám. Další tipy, jak se zbavit těchto nevítaných škůdců, jsme psali zde.

Syrovátka

Velmi užitečná je také syrovátka. Je skvělá pro ochranu okurek, rajčat a cukety. Stačí ji zahřát na teplotu 20 až 25 stupňů Celsia a smíchat ji v poměru 1 : 10 s vodou a deseti kapkami jódu. Tento přípravek pak aplikujte na rostliny. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty