Mléko pomůže ochránit úrodu před plísní i hnilobou. Navíc vyživí půdu

 Zahrada 
11. června 2020 07:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mléko je prospěšné i pro zahradu Pexels
Obejít se na zahradě bez chemie? Jde to. Stačí mít pouhou jednu surovinu, kterou máte všichni v lednici. Obyčejné mléko.

Již od útlého věku slýcháváme, že mléko je zdravé, protože obsahuje hodně vápníku a spoustu vitaminů. Mléko si tak často dopřejeme k snídani, dáváme si jej do kávy, je součástí také různých dezertů a zmrzlin. Mléko je také častou přísadou kosmetických produktů. Ale tušili jste, že jeho schopnosti lez využít i na zahradě? Dáme vám tipy, kde všude jej můžete uplatnit.

Může zabránit plísním

Mléko je skvělým prostředkem proti hnilobě a plísni rostlin, zejména na rajčatech. Připravte si směs z jedné části mléka a dvou až tří částí vody. Tou každých deset dnů stříkejte rostliny. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte směs na začátku sezony jako preventivní opatření.

Zlepšuje zdraví půdy

Díky vitaminům obsaženým v mléce jej můžete použít v půdě nebo kompostu. Půda, která mléko absorbuje, tak bude obohacena o některé vitaminy a také tuky. Navíc cukr, který obsahuje, přispívá k hojnějším a hlavně zdravějším plodinám. Jestliže mléko aplikujete na rostliny, které jsou na přímém slunci, působí díky svým vlastnostem také jako dezinfekce.

Mléko, melasa a soda

Mléko společně s melasou zesilují množství obsažených cukrů, které pomáhají rostlinám zůstat silné. Rovněž je tato směs účinná proti plevelům. Mléko může být také použito v kombinaci s jedlou sodou. Používá se preventivně k ochraně zeleniny a zvláště vhodné je pro ošetření brambor, jejichž nadzemní část chrání před plísní. Postřik si připravíte z litru mléka, lžičky jedlé sody a deseti litrů vody. Tento postřik by měl fungovat i proti mandelinkám. Další tipy, jak se zbavit těchto nevítaných škůdců, jsme psali zde.

Syrovátka

Velmi užitečná je také syrovátka. Je skvělá pro ochranu okurek, rajčat a cukety. Stačí ji zahřát na teplotu 20 až 25 stupňů Celsia a smíchat ji v poměru 1 : 10 s vodou a deseti kapkami jódu. Tento přípravek pak aplikujte na rostliny. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47