Vytvořte si na zahradě přírodní lagunu

 Zahrada 
10. června 2020 09:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jezírko přinese do vaší zahrady klid a nové vjemy Depositphotos
Voda dává zahradě zvláštní kouzlo a příjemně ji oživuje, ať je to už klidná voda v jezírku nebo bublající potok. Pokud si takovou vodní nádheru pořídíte, máte záruku, že zde strávíte pěkné chvíle, poznáte přírodu z jiné stránky.

Vodní plocha přiláká do vaší zahrady nejrůznější hmyz a ptáky.

Plast drží tvar

Před pořízením jezírka je potřeba vše důkladně naplánovat. Hlavně jeho umístění, rozměry a typ. Už dávno jsou pryč doby betonových jezírek, která praskala. Nyní jsou na trhu plastová a fóliová jezírka.

Plastová jezírka mají několik předností: rychlé zabudování, nepropustnost a trvalý tvar. Obchody nabízejí tato jezírka v nejrůznějších velikostech a tvarech. Trvanlivost plastové nádrže odpovídá jeho ceně. Nádrž z tvrdého plastu nebo laminátu vydrží zhruba 20 let. Laminát je odolný proti vodě, mrazu a slunečnímu záření. Nádrže z polotuhých plastů jsou o něco levnější, vydrží jen 5 let. Materiál vlivem slunečního záření zeslabuje a v rozích může začít praskat. Vybrat si můžete i barvu jezírka. K dostání jsou modrá, zelená, šedá, hnědá i černá jezírka.

Důležitá je i hloubka

Nikdy nekupujte vložku mělčí než 45 cm. V malé nádržce nevznikne potřebná rovnováha, začnou se tvořit řasy, rostliny ani rybky nebudou mít zajištěné podmínky pro svoji existenci.

Pečlivě zvažte také podobu jezírka. Složitý tvar může být zajímavý, jednoduchý tvar ale přináší větší plochu a více možností.

Fólie se přizpůsobí

Pro nádrže se používají také fólie, které dávají dostatek prostoru pro vaši fantazii, protože nejste omezeni prostorem a tvarem. Každé takové jezírko je originálem. Jedinou nevýhodou je, že povrch a hrany nejsou tak hladké jako u nádrže z plastu.

Stejně jako u plastových nádrží i u fóliových platí, že cena se rovná kvalitě. Fólie z PVC je zlatá střední cesta, pokud jde o vaše finance. Trvanlivost je 15 let. Špičkou mezi fóliemi jsou plachty z butylu. Tento materiál je odolný proti mrazu a slunečním paprskům a očekává se od něj trvanlivost minimálně 50 let.

Jezírko snadno a rychle

Důležitým krokem při realizaci jezírka je výběr správného místa. Jezírko by nemělo být po celý den ve stínu. Ideálním prostorem je slunné místo, kde slunce svítí maximálně 6 hodin denně. Stanoviště pod vysokými stromy není vhodné, stromy by přinesly jednak stín, ale také nepořádek, jako je pyl a listí. Listy vrby, topolů, vavřínů by ve vodě uvolnily látky, které jsou škodlivé pro ryby. Kořeny stromů by mohly nádrž protrhnout.

Další krokem je vyhloubení jámy. Maximální hloubka by měla být 40 až 45 cm. Čím hlubší jezírko, tím se bude udržovat rovnoměrnější teplota. V létě by se nemělo jezírko přehřívat a v zimě vymrzat. Z jámy odstraňte kameny a kořeny, nasypte asi centimetrovou vrstvu písku. Poté vložte plastovou vložku nebo fólii. V případě fóliového jezírka v jámě zvolte o polovinu nižší a 30 cm široký pás pro pobřežní rostliny. Plachtu přehoďte přes jámu a nechte několik hodin uležet. Díky teplu se stane plachta poddajnější. Pak ji správně rozložte a teprve potom začněte pomalu napouštět vodu. Konec plachty zastřihněte a okraje úhledně připevněte k zemi.

Pokud jste se rozhodli pro plastové jezírko, žádné experimenty s tvarem a velikostí vás nečekají. Zakoupili jste určitý tvar a velikost a podle toho vykopete jámu a vysypete pískem. Pomocí vodováhy kontrolujte vodorovnou plochu a podle potřeby přidejte písek nebo zeminu pod nádrž. Okraje nádrže obložte kameny nebo dlažbou.

Doplňkové prvky

Bez vodotrysku si mnozí lidé nedovedou představit své jezírko. Vodu obohatí o kyslík, ale také pomocí vody vykouzlí doslova čáry. Pořizují se různé ozdoby z kamene, laminátu, bronzu a olova. Vodopády a kaskády jsou velmi působivé, nejsou však oblíbené tak, jak vodotrysk. Přitom přepadávající voda jezírko nejenom oživí, ale při správné volbě vložky mu dodá zvláštní půvab. Pro vodopády a kaskády volte laminát, umělý kámen, betonové nebo fóliové vložky. Dále čtěte: Připravte se na čištění jezírka.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008