Nepodceňujte varovné signály přehřátí u psů

 Mazlíčci 
27. června 2020 10:47 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Někdy se únava z horka od lenosti těžko rozeznává Depositphotos
Nelze předpokládat, že bychom se letos dočkali teplotně podprůměrného léta. Teploty již nyní atakují třicítku, a tak bychom na očekávaná horka měli připravit nejen sebe, ale i naše chlupaté kamarády. Jejich termoregulace je odlišná a je dobré se naučit signály, kterými dávají najevo, že je sužuje horko.

Podívejte se s námi na několik základních pravidel, s kterými můžeme psům v horkých dnech ulehčit.

Čerstvá voda, čistá miska

Zcela základní podmínkou je zajištění dostatku čisté pitné vody po celý den. Minimálně jednou denně misku důkladně vymyjte, aby se v ní nezačaly tvořit bakterie, a pravidelně doplňujte. Pokud se rozhodnete jít na delší procházku, mějte vždy s sebou láhev s vodou, kterou mu pravidelně dopřávejte. U psů totiž snadno hrozí dehydratace. Speciální psí láhve na vodu s výklopnou miskou stojí pár korun a jsou neocenitelným pomocníkem na výletech.

Zabraňte dehydrataci

Je běžné, že se psi ochlazují zrychleným dýcháním s vyplazeným jazykem. Avšak ve chvíli, kdy váš pes při tom začne nadměrně slintat, je ohroženo jeho zdraví. Slintání doprovází navíc otupělost, zmatenost a oči zalité krví, což jsou neklamné známky dehydratace a přehřátí psa. V žádném případě psa nepolévejte vodou, mohli byste mu velmi ublížit.

Psa můžete vodou lehce omývat, případně jej opatrně svlažovat ze stříkající hadice. Myslete však na to, že v žádném případě nestačí, pokud mu zvlhčíte záda a hřbet, důležité jsou také tlapky a břicho. Pokud máte po ruce ručník, namočte ho a nechte na něj psa lehnout. Pokud se situace rychle nezlepší, navštivte veterináře a poraďte se o dalším postupu.

Omezte dlouhé cestování

Vaše každodenní procházky a pobyt v přírodě přizpůsobujte denní době. Na špacíry vyrážejte hned z rána a později večer. Je-li nutné venčení během dne, tak jej omezte skutečně jen na nejnutnější dobu. Eliminujte také společné cestování v autě, zvláště pokud nejste schopni auto příjemně vychladit. Avšak dávejte pozor na velké teplotní šoky ve chvíli, kdy z auta vystupujete. Jakmile se budete blížit k cíli vaší cesty, měli byste klimatizaci vypnout a nechat teplotu vzduchu v autě volně srovnat s teplotou venku.

Nenechte psa čekat v autě

V žádném případě nenechávejte psa v autě například po dobu nákupu, a to ani ve chvíli, kdy necháte auto ve stínu. Zvláště u psů, kterým dělá problém být v uzavřeném prostoru, nebo jsou v autě jakkoliv stresováni, může tento neuvážený krok vést k rychlému nástupu dehydratace. Věřte tomu, že v horkých dnech váš pejsek více ocení, pokud jej necháte doma v potemnělé místnosti, do níž se nedostane slunce ani horký vzduch.

Ačkoli se to nemusí zdát pravděpodobné, i když je venku horko a sucho, klíšťata i jiní paraziti jsou stále aktivní. Nezapomínejte proto pejsky vybavit vhodným antiparazitním přípravkem, který vám může ušetřit mnoho trápení a případných zdravotních problémů. Zde se dočtete, jak můžete svého miláčka chránit před klíšťaty přírodní cestou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?