Papírové tapety lze strhat i bez zbytečných nervů. Stačí jen vědět, jak na to

 Dům 
17. června 2020 10:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Do likvidace starých tapet se nikdo nehrne Depositphotos
Pokud máte doma staré papírové tapety, které chcete strhat ze zdi, čeká vás hodně práce. A hlavně se připravte na to, že bez nepořádku to nepůjde. Jestli si chcete práci alespoň trochu usnadnit, je třeba dodržet několik pravidel.

Pokud se vám staré papírové tapety na zdi nelíbí, neodkládejte jejich likvidaci. Když se do toho nepustíte jen z obavy, že vás čeká dřina, budete nuceni se na ošklivou tapetu dívat každý den, což vám na náladě nepřidá. Představte si, jak váš byt bez nevhodné tapety opět prokoukne a pusťte se do díla.

Naštěstí existuje pár fíglů, které vám nepříjemné strhávání papírových tapet usnadní. Když se budete držet několika dobrých rad, půjde vám vše lépe od ruky.

Jedině mokrou cestou

Papírové tapety lze odstranit pouze za mokra, takže se připravte na větší nepořádek. Doporučujeme všechen nábytek odnést nebo zakrýt a hlavně v místnosti vypněte elektrický proud. Pak si přichystejte horkou vodu, v níž jste si rozředili speciální přípravek, takzvaný odstraňovač tapet.

Možná vás čeká nepříjemné překvápko

Jakmile se pustíte do samotného strhávání staré tapety, buďte připraveni opravdu na všechno. Klidně můžete narazit na více vrstev. Dříve to totiž lidé moc neřešili a když se jim původní tapeta okoukala, rovnou ji přelepili jiným vzorkem. Také zeď pod tapetou může vypadat všelijak. Čekejte proto raději to nejhorší, pak totiž můžete být jen mile překvapeni, když se tyto katastrofické scénáře nenaplní.

Šikovné pomůcky hodně usnadní

Ještě než se dáte do práce, nachystejte si k ruce pár pomůcek, které vám nepříjemnou činnost alespoň trochu usnadní. Hodně vám pomůže:

  • škrabka
  • váleček
  • horká voda

Namočeným válečkem vždy tapetu navlhčete, chvíli počkejte a pak škrabkou vrstvu tapety odstraňte. V některých případech to jde opravdu pomalu. Staré vrstvy nedrží při sobě a mají tendenci trhat se na malé kousky.

Při vlhčení tapet je velmi důležitá vlhkost v místnosti. Rozhodně nevětrejte a zbytečně netopte. Provlhčování tapet půjde rychleji s opravdu teplou vodou. V místnosti, kde tapety strháváte, nezapomeňte zabezpečit elektrické zásuvky.

Odstraňovač tapet a ocet

Osvědčeným tipem je použití tekutého odstraňovače tapet. Nějaký čas si také ušetříte přidáním bílého octa do vody, ve které namáčíte váleček. 

Směs nanášejte pomocí štětce nebo rozprašovače odshora dolů, aby se případná stékající voda vsákla do tapet a netekla na podlahu. Je nejlepší namočit tapety v celé místnosti, celý proces se tak urychlí. Po zhruba 15 minutách, kdy se tapety dostatečně nasáknou, se můžete pustit do sundávání.

Pokud se tapeta trhá, tedy nejde stáhnout v celém páse, znovu ji navlhčete. Když ani několikáté namočení nepomůže, budete ji muset strhat pomocí škrabky na tapety a pomůže i tapetovací váleček – ježek. A strhané tapety je nejlepší nechávat na zemi přímo u stěn. Vsáknou totiž vodu stékající ze stěn, a zabrání tak poškození podlahy.

Jak odstranit zbytky lepidla

Jakmile budete mít tapety dole, budete muset vyřešit, jak odstranit zbytky lepidla. Nebojte, je to docela jednoduché, prakticky vám stačí měkký hadr namočený v teplé vodě. Příště si na zeď dejte raději vliesové tapety, ty se totiž dají ze zdi sundat daleko snáz, více jsme psali zde.

Témata: interiér, tapety, stěny
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod