Jak levně obměnit svou domácnost. Svépomocí můžete místnosti změnit k nepoznání

 Dům 
12. června 2020 14:26 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vylepšete si byt tapetou Depositphotos
Hledáte zajímavou variantu, jak obměnit svou domácnost, ale nechcete se pouštět do malování? Sáhněte po tapetách. Dnešní technologie umožňují, že tapetování zvládnou zruční jedinci svépomocí. A kdo si na tuto práci sám netroufne, může ji svěřit firmě.

Moderní tapety jsou jednou z možností, jak poměrně snadno a bez nákladných stavebních úprav dopřát vašemu interiéru změnu. Pokud uvažujete o jejich pořízení, rozmyslete si, jakou místnost chcete tapetovat, a podle toho si vyberte nejvhodnější typ. Pro všechny druhy platí, že se aplikují na rovný a suchý podklad zbavený mastnoty a nečistot. Pokud stěnu již dříve pokrývaly tapety, je třeba jejich zbytky co možná nejlépe odstranit. 

Druhy tapet

Nejpoužívanější druhy tapet jsou:

  • papírové tapety
  • vliesové tapety
  • vynilové tapety  

Papírové tapety

Papírové tapety jsou nejlevnější, vyrábějí se jednovrstvé nebo dvojvrstvé. Nejsou odolné proti vodě ani oděru. Jejich aplikace klade také největší nároky. Lepidlo se totiž nanáší na tapetu i na stěnu. Papírové tapety se hodí do ložnic dětských, studentských a obývacích pokojů.

Vliesové tapety

Vliesové tapety jsou prodyšné, stálobarevné, pevné, omyvatelné a velmi dobře tepelně i zvukově izolují. Při pokládání se lepidlo nanáší na dobře připravenou a naimpregnovanou zeď. Vliesové tapety se hodí do všech místností včetně kuchyní a koupelen.

Vinylové tapety

Vinylové tapety se aplikují podobně jako papírové. Jejich výhodou ale je, že dobře překryjí nerovnosti podkladu. Jsou omyvatelné a odolné proti oděru. Nevadí jim vlhkost, ale neměly by přijít do přímého kontaktu s vodou. Používají se v koupelnách, kuchyních, jídelnách a obývacích pokojích. Nevhodné jsou do ložnice a dětského pokoje, protože jsou neprodyšné. 

Jak vybrat to pravé 

Jaký vzor zvolíte pro váš interiér, to záleží nejen na vašem vkusu, ale i na tom, zda budete tapetovat celou místnost. Světoví výrobci každý rok navrhují kolekci s různými vzory v nápaditě sladěných barvách, které lze vzájemně kombinovat.

Pomoci v rozhodování dokáží různé jednoduché programy, které umožní do vizualizace interiéru načíst zvolené druhy tapet, a tím zjistit, zda vám budou vyhovovat. Škála barev, které budou módní, sází na odstíny, jež mají být pokušením pro zrak a působit i na další smysly. Dále čtěte: Chcete mít krásné a netradiční stěny? Použijte oblíbené vliesové tapety.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod