Pokud chcete mít od jara do zimy rozkvetlý balkon, sázejte rostliny podle ročního období

 Dům 
30. června 2020 09:36 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Surfinie v kombinaci se zelenými rostlinami vám balkon ozdobí na dlouhou dobu  Depositphotos
Máte rádi voňavé balkony a terasy osázené barevnou krásou? Poradíme vám, kdy sadit různé druhy rostlin, aby byly stále svěží.

Osazování truhlíků už máme sice za sebou, ale stále ještě můžeme dosazovat druhy pro pozdější sadbu. Některým květinám nesvědčí letní sluníčko, jiným zase vyhovuje. Tak kdy co zasadit?

Snem snad každého milovníka květin je stále barevný, svěží a barevný balkon. Není to však vůbec složité, pokud budete pravidelně střídat odkvetlé rostliny za rozkvétající. Chce to jen několikrát za rok celý truhlík vysypat, obohatit půdu kompostem a znovu osadit.

Než se rozhodneme, jaké květiny na balkoně nebo terase chcete mít, je třeba vzít v úvahu nasměrování místa, kde květiny porostou. Pokud máme balkon či okna otočená na východ nebo na jih, osadíme truhlíky světlomilnými květinami, které mají rády pořádné sluníčko. Patří mezi ně třeba petúnie, muškáty, gazánie, eufonie nebo sporýš.

Jsou-li naopak otočena na západ nebo sever, bude se zde dařit rostlinám preferujícím stín, což jsou třeba fuchsie, hlíznaté begónie nebo balzamína. Tato místa můžete osadit nekvetoucími rostlinami, které ozdobí náš výhled svými listy. Patří sem třeba svlačec, popínavý břečťan, zimostráz nebo barvínek.

Sadba podle roční doby

Březen – duben

Nejdříve přijdou na řadu cibuloviny – narcisy, prvosenky, krokusy, modřence, hyacinty, nízké rané tulipány a další cibulovité rostlinky. Musíme si ale uvědomit, že pokud chceme, aby na jaře kvetly, musíme je zasadit už na podzim. Truhlíky pak uskladníme na chladnějším místě a necháme přezimovat.

Květen

V „máchovském“ máji kvete snad všechno. S výsadbou však počkáme, až pomine vláda ledových mužů (12.–14. května), kdy teploty mnohdy ještě stále padat pod nulu. Můžeme je osadit třeba primulkami, kručinkami či popelkami. Po zmrzlých mužích lze bez obav vysadit ven také rychlené pelargónie.

Červen až srpen

V tomto období kvete mnoho druhů letniček, výběr je skutečně široký. Stačí si jen promyslet, zda sladit balkon nebo terasu do jedné barvy, anebo prohýříme barvami celý prostor. K tradičně nejvděčnějším balkonovým rostlinám patří stále kvetoucí muškáty, salvie a lobelky, pyskaté a převislé pelargónie, surfínie, begónie nebo fuchsie.

Srpen až září

Patří sice ještě mezi teplé měsíce, ale zejména v noci se už začíná ochlazovat. Čas je na afrikány, kopřivěnky a nízké odrůdy chryzantém.

Říjen až únor

Ty už patří k zimním měsícům. V případě nasměrování balkonu na jih můžeme ještě vysadit zimní vřes, který je schopný zimu v našich podmínkách přežít. Ostatní se musí smířit s tím, že jim balkony nebudou už tolik hýřit barvami, ale truhlíky osázené nízkými bodláky nebo jehličnany, ke kterým můžeme vpíchnout třeba větvičku s barevnými plody, nevypadají vůbec špatně. Navíc jsou jako ušité pro alergiky, protože nekvetou. Jaké další rostliny pro alergiky můžete zasadit, si přečtěte zde.

Podmínky pěstování

Rostliny pěstované v nádobách mají zcela jiné nároky než na zahrádce. Jedná se hlavně o správnou zálivku a pravidelné hnojení. Zálivku musíme podřídit počasí a v horkých dnech je zalévat třeba i několikrát denně. Třeba surfinie nebo lilek zelený potřebují vody opravdu hodně. Volte proto samozavlažovací truhlíky, které vám pomohou zejména, budete-li muset na pár dnů odjet. Pokud odjíždíte na delší dobu, budete muset o zálivku požádat souseda, anebo se smířit s tím, že najdete suché zbytky a truhlík budete muset osadit znovu.

Hnojení 

Rostliny na balkonech rozhodně potřebují také pravidelné hnojení. Nejlepší jsou hnojiva tekutá, dodržujte ale přesně návod. S typem hnojení vám poradí každá zahradnice.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47