Ořešáky nyní vydávají své poklady na přípravu domácí ořechovky

 Zahrada 
04. července 2020 12:43 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Týdny přípravy lahodného moku se rozhodně vyplatí Depositphotos
Vlašské ořechy sice dozrávají až v záři či říjnu, pokud si však chcete připravit domácí ořechový likér, teď je ta správná doba. Sice jde o dlouhodobý proces, avšak čekání se rozhodně vyplatí. V zimě oceníte jeho antibakteriální účinky, podporu trávení a výjimečnou chuť.

Připravili jsme pro vás léty prověřený recept na takzvaný svatojánský ořechový likér. Pokud tedy ve vaší zahradě nebo v okolí roste ořešák, neváhejte, čas pro sběr se rychle krátí.

Doba vhodná pro sběr

Od svátku svatého Jana do dne svaté Anny, tedy od 24. června do 26. července, je ideální doba nasbírat si měkká jádra nezralých vlašských ořechů, která ještě nejsou příliš pevná, takže se s nimi dobře pracuje. Mimo této suroviny budete ještě potřebovat neochucený alkohol a aromatické koření. Konkrétně si připravte následující:

  • 20 nezralých vlašských ořechů v silné zelené slupce
  • 1 litr kvalitnější vodky
  • 1 celou skořici
  • 5 ks hřebíčku
  • 3 kuličky jalovce
  • kůru z citronu nebo pomeranče

Postup přípravy ořechového likéru

Každý ořech nakrájejte na zhruba půlcentimetrové plátky, ale pozor, slupku neodstraňujeme. Kousky poté vyskládejte do vysoké zavařovací sklenice a přidejte koření včetně citronové nebo pomerančové kůry. Citrusy by měly být chemicky neošetřené, tedy v biokvalitě. Na závěr vše zalijte vodkou, láhev dobře uzavřete a po dobu zhruba šesti týdnů nechejte louhovat, ale v teple, v žádném případě směs neukládejte do chladu.

Druhá fáze přípravy

Po přibližně šesti týdnech nastává čas na další krok v přípravě likéru. Dosavadní výluh zceďte přes jemné plátno a čistý roztok vraťte zpět do láhve. Nyní do něj přidejte cukerný roztok, kdy kilogram krupicového cukru rozvaříte v půl litru vody a po zchlazení jej přilijete do ořechového výluhu. Takto bude pracovat další měsíc, než nastane čas přelít ho do menších láhví. Čtěte také: Účinky likéru z černého bezu na lidské zdraví vám vyrazí dech.

Čím déle, tím lépe

Zhruba v polovině září si připravte dobře vymyté a vyvařené sklenice, do nichž vzniklý nápoj s pomocí trychtýře přelijete a dobře uzavřete. A i když je jasné, že budete chtít likér vypít ihned, odolejte a nechejte jej uležet ještě alespoň do Vánoc. Jednak uleželý bude chutnat mnohem lépe, a navíc v zimních měsících oceníte jeho antibakteriální účinky a při svátečním hodování to, že skvěle podporuje trávení.

Pokud vám už nyní přijde postup zdlouhavý, věřte, že stojí za to tento lahodný nápoj ochutnat a věnovat mu potřebný čas. Pokud budete mít chuť a čas udělat si ořechového likéru více, vsaďte se, že takový originální dárek vaši blízcí možná nikdy nedostali.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008