Jak účinně chránit rostliny na zahradě před škůdci

 Zahrada 
03. května 2021 13:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Správný výběr osiva je základ Depositphotos
Mít zdravé rostliny od výsevu až po sklizeň je ideál, kterého se vám podaří dosáhnout jen výjimečně. Zpravidla musíte rostliny chránit před chorobami a škůdci. Choroby rostlin mohou mít spoustu příčin. Špatné načasování výsevu, hustá výsadba, nesprávný poměr živin v půdě. Vliv má i nepříznivé počasí, vlhkost a velké sucho.

To vše vede k infekcím, nejčastěji houbovým. Velkým rizikem jsou škůdci, jejichž výskyt lze ovlivnit, ale zásah musí přijít včas.

Bez chemie se to neobejde

Pěstování ovoce a zeleniny bez chemických prostředků je možné, ale vyžaduje to hodně znalostí, času a zkušeností. I tak je velká pravděpodobnost, že při vysokém výskytu škůdců o úrodu z velké části přijdete. Použití chemických přípravků k ochraně rostlin je jednoduché. Na našem trhu se nabízejí minibalení nebo spreje vhodné pro pěstování v malém množství, koupit si můžete i alternativní prostředky na přírodní bázi. Dostupné jsou i nejrůznější organismy, které vám s ochranou úrody pomáhají. Ty mají hlavně preventivní účinek, zatímco chemické přípravky rostlinu léčí. Probíhající choroby, škůdce a plísně umí zastavit, což jinak nedokážete.

Stále platí, že nejlepší ochrana před chorobami a škůdci tkví v průběžné péči o rostliny. Nejvíce jsou chorobami a škůdci ohroženy druhy, které plodí dlouho nebo pozdě a na záhonech zůstávají celé týdny. Riziko, že je postihnou infekce, je daleko vyšší u rajčat a košťálovin na skladování, které se pěstují od výsevu po sklizeň až půl roku.

Jak předcházet chorobám

Zdraví zeleniny můžete ovlivnit správným výběrem osiva. Kupujte mořená semena. Největším rizikem při pěstování listové zeleniny, ale i jahodníků, jsou houbové choroby, například plíseň šedá. Chcete–li jim předcházet, ošetřete půdu přípravkem na bázi hyperparazitické houby, dodržujte také volný spon, mělké sázení a rostliny zalévejte v dopoledních hodinách.

Škůdci

Mladé rostliny brukvovité zeleniny napadají dřepčíci, kteří se objevují za teplých a suchých jarních dní. Zasáhnout proti nim můžete insekticidy. Pomůže i to, že do blízkosti kedluben vysejete řeřichu či hořčici, která škůdce přitáhne a ti nezničí vaši úrodu. Tuto zeleninu může napadnout i plodomorka. Nákaza přichází z půdy, kde se množí larvy. Jejich zahubení bývá obtížné, funguje ošetření dusíkatým vápnem a dostatečný časový odstup, než záhon opět využijete k pěstování brukvovitých plodin.

Co ohrožuje zeleninu

Největším rizikem pro plodovou zeleninu jsou houbová onemocnění. Hlavně plíseň bramborová, okurková a antraknózy. Právě proti nim je důležité použít fungicidy. Doporučuje se střídat přípravky, aby měly vždy jinou účinnou látku. Největší riziko napadení chorobami je u zeleniny určené ke skladování, například jde o zelí, mrkve nebo kapusty. Místa poškození se stávají vstupem pro nejrůznější patogeny. U brukvovité zeleniny jde o můru a běláska zelného. Kromě mechanického bránění krytím porostu netkanou textilií fungují i insekticidy. Používejte je na mladé, právě vylíhlé housenky. Dále čtěte: Skvělé tipy, jak oživit zahradu za málo peněz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008