Jak vybrat ten správný vánoční stromek, aby vám vydržel třeba i do Velikonoc?

Výběr vánočního stromečku nemusí být při záplavě nejrůznějších dřevin až tak jednoduchý, nicméně dáme vám několik zajímavých rad.
 Ostatní 
10. prosince 2015 22:35 / Wikimedia Commons/ProjectManhattan
  0   0
Vánoce se rychle blíží. Kromě předvánočního shonu přináší obvykle i pěkné chvíle strávené v kruhu rodinném u vánočního stromku. Jenže to s sebou nese samozřejmě i další starosti. Jak správně vybrat vánoční stromek, aby nám vydržel co nejdéle?

Pořízení vánočního stromku s opravdovým jehličím nepatří zrovna k nejlevnějším záležitostem, ale většina si neumí představit trávit Vánoce bez stromku.

Stromek přírodní, nebo umělý? V České republice nebylo statisticky zjištěno, kolik lidí používá stromek přírodní a kolik umělý, ale v Německu má umělý stromek pořád méně lidí a jejich počet brzy klesne na 5 procent . Podle odborníků je to dáno jednak tradicí a také dobrou životní úrovní obyvatel.

Jak se chovat k živému vánočnímu stromku:


V čase předvánočním je stromek třeba skladovat v chladném prostředí, nejlépe postavený v nádobě s vodou, ale předtím je třeba odříznout malý špalíček na kmínku, zalepeném smolou, aby voda mohla ke stromku proniknout. Pokud máte na stromek stojan s vodou, musí kůra stromku dosahovat až do vody, tedy nesmí se ořezávat, stromek saje vodu pletivy pod kůrou. Po Vánocích stromek ostříhejte a spalte v kamnech nebo odneste na sběrné místo.

Výběr místa


Vánoční stromek má v každé domácnosti své pevné místo. Zamyslete se však nad tím, zda to vaše místo, kam stromek tradičně dáváte, je skutečně vhodné. Strom by měl stát co nejdále od topení, aby nevysychal, na dostatečně světlém místě, ale zároveň tak, aby na něj přímo nedopadaly sluneční paprsky. Usychání stromečku lze zpomalit tím, že do stojanu nalijete vodu. Když je kmínek ponořen ve vodě, může alespoň částečně doplňovat vláhu a vydrží déle.

Před usazením do stojanu ho ještě o přibližně dva až tři centimetry seřízněte, bude pak lépe sát vodu. Navíc voda odpařující se ze stojanu vytváří kolem stromku vlhčí mikroklima, které mu také prospívá. Pokud máte doma malé děti nebo zvířata anebo pokud se vám přese všechnu snahu nepodařilo stromek upevnit tak, že nehrozí pádem, ještě ho pro jistotu zabezpečte. Můžete ho přivázat silonovým vlascem ke stropu nebo k jinému pevnému bodu.

V nabídce je několik druhů živých vánočních stromků, u kterých při výběru musíme zohlednit klady a zápory :


SMRK ztepilý (Picea abies)
– klasický vánoční stromek.

Výhodou je nízká cena a i při větších výškách poměrně nízká hmotnost a tím i snadná manipulace. Vydává velmi intenzivní vůni.

Nevýhodou je nízká životnost stromku. Jehličí poměrně brzy opadne, což také ovlivňuje teplota místnosti, kde je stromek umístěn. Proto preferuje chladnější místnost, a určitě ne místnost s podlahovým vytápěním. Životnost stromku lze o něco prodloužit stojanem se zásobníkem na vodu, do které přidáváte výživu vánočních stromků. Před upevněním do stojanu je nutné kmínek stromku nově seříznout cca 5cm. Smrk ztepilý je oproti dalším druhům vánočnícg stromků málo hustý.

SMRK stříbrný (Picea pungens)
– tzv. pichláč, pěkný vánoční stromek lehce namodralé barvy.

Výhodou je delší životnost, než u klasického smrku. Husté jehličí neopadává, ale přischne jako u jedle nebo borovice. Manipulace s ním je díky menší hmotnosti poměrně snadná. Cena je nižší než např. u jedle.

Nevýhodou jsou ostré hrany jehličí, které jsou při manipulaci a zdobení velmi nepříjemné. Doporučuje se používat tenké rukavice.

JEDLE kavkazská (Picea nordmanniana)
– jeden z nejkrásnějších vánočních stromků.

Výhody - jedle jsou husté, pravidelně rostlé. Mají nádhernou zelenou barvu, měkké jehličí voní a neopadává. Stromek vydrží opravdu velmi dlouho, obzvlášť když je umístěn ve stojanu se zásobníkem na vodu.

Nevýhody - mají silný kmen a tím jsou při manipulaci a upevňování do stojanu poměrně těžké. Kmen se musí nejdříve oříznout. Nevýhodou může být také vyšší cena.

BOROVICE černá (Pinus nigra)
– hezký a stále žádaný vánoční stromek s dlouhými jehlicemi. U borovice černé jsou vyvinuty zeměpisné variety, které se odlišují svým vzhledem.

Výhody - sytě zelené dlouhé jehlice neopadávají a hezky voní. Manipulace je poměrně snadná, samozřejmě s ohledem na velikost stromku. Výhodou je i příznivá cena.

Nevýhody - oproti jedlím jsou borovice řidší, někdy nepravidelně rostlé.
◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Mystická místa, kde vám bude buď neskutečně dobře, nebo se budete neskutečně bát

Věda & Vesmír

Starobylé mayské město mělo překvapivě efektivní systém filtrace vody, který se používá dodnes

Bydlení

Kuchyně skrývá pro děti řadu nebezpečí. Poradíme, jak ji co nejlépe zabezpečit

Zavřít reklamu