Se psem na vodu. Chce to přípravu, jinak to může skončit i tragicky

 Mazlíčci 
29. července 2020 07:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každý chlupáč má rád vodu Depositphotos
Koupání, sjíždění řeky i další vodní sporty si můžete užívat i se svým psem. Je však potřeba, aby na to byl připraven. Jinak to může skončit i tragicky.

I když by se mohlo zdát, že každý pes vodu miluje, není tomu tak. Jsou takoví, kteří se na vodu absolutně nehodí. Obecně platí, že vhodný pes je takový, který má akční povahu a nerozhodí ho každá maličkost. Zvláště opatrní musíte být, pokud váš chlupáč nikdy nebyl na vodě.

Umí nebo neumí plavat?

Myslet si, že každý pes umí od přírody plavat, je mylné. Jsou plemena, která to nezvládají a jdou rychle ke dnu. Proto ještě dřív, než se vydáte na vodu, měli byste nejdříve svého pejska navyknout na vodu, popřípadě ho i naučit plavat. Pokud mu to i přes veškerou snahu nejde a vy jej budete chtít vzít s sebou, pak mu pořiďte vestu určenou pro psy. 

Bez vesty nikam

Ještě než vyrazíte na vodu, zkuste si na den pronajmout loď a zjistit, jak na ni váš pes reaguje. Plovací vestu mějte pro svého chlupatého společníka jako součást vybavení, a to i bez ohledu na to, zda umí plavat či ne. Pejska byste neměli přeceňovat a vestu pořídit, i když se ve vodě cítí jako doma. Na vodě se totiž může stát cokoliv, například se převrátíte s lodí, vezme jej proud nebo vlna a i pes může dokonce dostat křeč, případně záchvat. 

Na povel

Důležité je, aby vás váš pes poslouchal na povel. To je důležité například v případě, že jej pustíte svlažit do vody, kde jsou kačeny nebo labuťe. I když se to nezdá, ty jej mohou totiž ošklivě zranit, případně utopit, a to bez ohledu na velikost plemene. Psí plavec by měl ovládat přivolání, tedy plavat nazpět za vámi na povel. Pouštíte- li svého psa svlažit se, nikdy jej nechávejte koupat s vodítkem. Mohl by se do něj zamotat a utopit. Koupání jinak můžete psovi zpříjemnit házením hraček či předmětů do vody.

Paddleboarding? Klidně

Paddleboarding je velice oblíbený druh vodního sportu, a to i mezi pejskaři. Není nad to se plavit se svým chlupáčem a užívat si společně sluníčko a příjemné vlny. Ale opět je zde potřeba psa postupně s "prknem" seznámit. Nejprve na suchu a teprve poté na vodě. Naučte jej nejprve na paddleboard nastupovat. Pozitivní motivací, jak je nejenom naučit nastupovat, ale vydržet stát na paddleboardu, mohou být různé pamlsky. Ty nemusejí být zrovna kupované, ale klidně vyrobené doma. Recept na rychlé a zdravé keksy jsme psali zde.

S chlupáčem na plavbu

S pejskem klidně můžete vyrazit třeba i na loď. Ale i to vyžaduje určitou opatrnost a návyk. Tady záleží na velikosti vašeho chlupáče i velikosti lodě, na kterou jej budete brát. Velké plemeno asi těžko dáte do malé lodi. Navíc kvůli své váze by se loď mohla snadno převrátit. Pokud se přeci jen vydáte na takovou plavbu, naučte svého psa, aby  v kanoi setrval v klidu, nejlépe v leže, aby měl těžiště co nejníže. Vhodné je také půjčit aspoň zkušebně na den loďku, abyste věděli, jak na ni bude chlupáč reagovat. A jelikož bývá v lodi často i voda, dejte pod pejska nějakou podložku, která jej bude chránit před chladem a vlhkem. Plovací vestu by měl mít samozřejmě na sobě. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve