Jak se efektivně zbavit rybenek v koupelně

 Dům 
28. července 2020 08:18 / Eva Vogelová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Rybenky se živí škrobem a papírem  Depositphotos
Rybenky mají rády vlhko, proto je najdete převážně v koupelně. Jde o bezkřídlý hmyz, který má tělo zbarvené do šeda. Rozmnožují se celoročně, nejde pouze o sezonní hmyz. Mohou se vám v domě přemnožit kdykoliv. Zjistěte, jak se jich rychle zbavit.

Rybenky na vás nepřenesou žádné nemoci. Likvidují roztoče, což je pozitivní, ale neplechu vám v domě provést mohou. Konzumují škrob a sacharidy. Když se vám dostanou k mouce, můžete ji rovnou vyhodit. Snadno zničí i kožené či papírové předměty.

Na rybenky platí prevence

Pro boj s rybenkami je důležitá prevence. Bezkřídlý hmyz si libuje v přítmí a vlhku. Důkladně vytírejte podlahy do sucha. Pusťte dovnitř světlo a často větrejte. Ztěžujte rybenkám pobyt u vás doma, aby se jim tam nedařilo dobře. Kromě toho zalepte všechny díry, kudy k vám mohou přiběhnout. Zaměřte se na každý kout.

Rybenky nesnášejí vůni vanilky

Rybenky odpuzuje vůně vanilky. Pořiďte si vanilkové lusky a nakrájejte je na menší kousky. Nasypte je do všech koutů. Velké množství vanilky dejte hlavně do vlhkých prostor. Do koupelny a na záchod ji nasypejte především. Za pár dní tam rozmístěte vanilku znovu, protože její vůně bude postupně slábnout. Poté by se měl počet rybenek ve vašem domě velmi snížit. Stejný efekt má na otravný hmyz i usušená levandule.

Rybenky nachytáte bramborami

Na rybenky můžete nastražit bramborovou past. Nachystejte si několik menších syrových brambor a nastrouhejte je. Nasypejte je na malé plastové či papírové podložky a umístěte je na místa, kde se hmyz nejvíce vyskytuje. Přes noc do brambor rybenky vlezou. Ráno je spolu s bramborami vyhodíte. Tuto past nastražte i do rohů.

Boj s rybenkami vám pomůže vyhrát borax

Rybenky můžete zlikvidovat pomocí boraxu. Jde o minerál, který je běžně k dostání v drogeriích. Borax smíchejte s cukrem v poměru jedna ku jedné. Směsí posypejte místa, kde se rybenky nejvíce pohybují. Nezapomeňte ji nasypat k malým otvorům, kudy se k vám otravný hmyz dostává. Druhý den směs ukliďte. Přečtěte si o tom, jak odlákat útočící komáry z domu i bez chemických prostředků.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít