Pokud nemáte čas na žehlení, pořiďte si sušičku prádla. Má i další výhody

 Dům 
02. července 2020 10:00 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Prádlo sušené v sušičce si zachovává barvy, oproti sušení na slunci Depositphotos
Nejlepší kamarádka každé ženy a velký pomocník je sušička prádla, která dokáže usnadnit prací koloběh. Prádlo usuší, odstraní z ní prach, nečistoty i žmolky. Máte-li doma čtyřnohého mazlíčka, díky velmi jemným filtrům si sušička poradí i se zvířecími chlupy.

Pokud jste již vyzkoušeli tento způsob sušení, budete souhlasit, že si bez ní svou domácnost nedokážete představit. 

Bezpečné sušení

Sušení prádla v sušičce může být pro vás velká neznámá, ale jakmile se s ní naučíte pracovat, rychle si ji oblíbíte. Volba správného programu je pro dosažení těch nejlepších výsledků zásadní. Volbou nevhodného programu a vysoké teploty si můžete oblečení nenávratně zničit. V první řadě si ověřte, které tkaniny do ní lze vložit. Nápovědu naleznete na cedulkách oblečení. Hledejte znak kruhu uvnitř čtverce. Pokud je kruh přeškrtnutý nebo černý, materiál je do sušičky nevhodný. Uvnitř kruhu můžete nalézt tečky, které signalizují, jakou teplotu sušení je vhodné použít.

Jedna tečka doporučuje sušit při malé teplotě, dvě a tři tečky, umožňují sušení při vyšších teplotách. Do sušičky nedávejte hedvábí, vlnu, krajky, nažehlovací potisky, elastické materiály, které by se mohly srazit. Pokud si nejste výběrem programu jisti, vyberte si raději kratší a šetrnější program. 

Příprava na sušení

Hlavní roli hraje prádlo správně vyprat. Nedávejte moc pracího prášku, jehož nadbytek se drží v tkaninách a dochází k zanešení sušičky. Prádlo řádně odstřeďte v pračce. Pozor také na množství prádla, které vkládáte dovnitř. Maximální kapacitu bubnu nikdy nepřekračujte. Prádlo by se nejen sušilo déle, ale také by se usušilo nedostatečně a nerovnoměrně. Před sušením obraťte prádlo naruby, ochráníte tak potisky, flitry, jiné ozdoby a přispějete k zachování barev. Knoflíky, zipy vždy zapněte, chráníte buben sušičky před poničením.

Voňavé prádlo

Milujete vůni čerstvě vypraného prádla? Jak toho docílit, že prádlo si zachová vůni i po vysušení? Nabízíme vám několik vychytávek. Velmi oblíbené jsou jednorázové ubrousky do sušičky, které prádlo změkčí, provoní a zbaví ho statické elektřiny. Možná, že jste se doslechli, že sušičky si dobře nerozumí s aviváží. Pokud jste ale na aviváž zvyklí a nechcete se jí vzdát, vyberte si tu, která svou vhodnost do sušičky přímo uvádí na obalu. Další možností jsou tuhé vůně do sušičky, které po celou dobu sušení velmi pomalu uvolňují aroma. Výsledkem je provoněné a osvěžené prádlo. 

Péče o sušičku

Aby vám sušička prádla dlouho sloužila, musíte jí věnovat potřebnou péči. Pravidelně čistěte filtry, nejlépe po každém sušení. Pokud máte model kondenzační sušičky, je nutné vyprazdňovat kondenzační nádobu. Je potřeba také jednou za čas propláchnout kondenzátor sušičky. Dobře větrejte místnost, ve které se sušička nachází a po sušení prádla nechávejte dvířka sušičky otevřená. Dále čtěte: Tyto věci do sušičky nepatří. Mohou vám ji zničit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod