Hra na pískovišti rozvíjí u děti fantazii i jemnou motoriku. Pískoviště je ale nutné chránit před infekcí

 Zahrada 
02. července 2020 09:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dětské pískoviště je potřeba chránit před infekcí i prorůstání trávy Depositphotos
Pořídit dětem pískoviště neznamená jen sehnat hromádku písku. Musíte zajistit, aby do něj zespodu a ze stran neprorůstala tráva a ochránit ho proti nežádoucím návštěvníkům, kteří by dovnitř mohli zanést infekci. Například škrkavky.

Pískoviště má v životě dítěte poměrně důležitou roli. Díky němu si procvičuje jemnou i hrubou motoriku, fantazii, koordinaci rukou, obratnost i prostorovou orientaci. Proto, pokud máte kousek volného místa na zahradě, je určitě vhodné jim jej pořídit. Tím to ovšem nekončí. Aby dlouho a dobře sloužilo, je potřeba se o něj starat.

Kam s ním

Pokud si rozhodnete pískoviště pořídit, zvolte takové místo, které je nejlépe v polostínu. Stín může vrhat třeba plot, stěny domu nebo stromy. Slunné místo je naprosto nevhodné, stejně tak místo, kde je tma a vlhko. Důležité rovněž je, abyste na dítě také dostatečně viděli z domu nebo zahrady a  měli tak možnost je zkontrolovat. 

Ochrana před plevelem

Aby pískoviště dlouho sloužilo, je potřeba jej zabezpečit tak, aby do něj nemohla zespodu prorůstat tráva. U celoplastových pískovišť tento problém odpadá. U pískovišť s dřevěnou případně cihlovou ohrádkou by se jednoduchým řešením mohl zdát igelit. Jemu se ale vyhněte, jelikož zadržuje vodu a mohly by zde prorůstat plísně. Vhodnějším materiálem je proto netkaná nebo mulčovací textilie. Na rozdíl od igelitu propouští vodu a písek tudíž nezůstává vlhký.

Nezapomeňte na vršek

Velmi často opomíjenou a hodně důležitou součástí každého pískoviště je řešení jeho zakrytí. Do pískoviště by se totiž neměla dostat kočka nebo pes, který by jej mohl znečištit. Hrozila by nákaza různými parazity. Od škrkavek, které se vyskytují i v psím trusu, až po nebezpečnou toxoplazmózu. U té dojde k nakažení člověka, když exkrement nakaženého zvířete projde trávicím traktem, zárodky nemoci přitom vydrží v trusu i jeden rok. Více o této zákeřné nemoci jsme psali zde. Vhodným zakrytím může být síť nebo posuvná stříška, která může přes léto sloužit jako ochrana dítěte před sluncem.

Není písek jako písek

I písek do dětského pískoviště by neměl být jen tak nějaký. Rozhodně zapomeňte na to, že byste jej vzali z nějaké stavby. Důležité je, aby byl certifikovaný. Pouze takový vám může zaručit svou nezávadnost. Obvykle takový písek snadno seženete v hobby marketech, případně u firem, které se zaměřují na dětská hřiště.

Pravidelná údržba

V rámci pravidelné údržby písek pravidelně prohrabujte a prosévejte, abyste ho vyčistili od nepořádku. K čištění nepoužívejte žádné chemikálie, které by mohly být agresivní a způsobit dítěti různé kožní či jiné problémy. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47